Ароматите от кухнята на Света гора

Готвачите  притежават знания и опит, но монахът от Света гора има едно предимство, което е недостъпно за най-добрите светски господари в кухнята. Каква е тайната? Монахът живее и се труди на едно различно място, в едно различно време. Светогорецът  готви храната на огнище или фурна, винаги на дърва. Използваните продукти са зеленчуци, бобови растения, билки, риба и морски дарове. Съвременната наука не е успяла да разколебае доверието на монаха към виното и олиото, или към вкусовете и ароматите, която напомнят на предхристиянския Атон, онези на Посейдон и на богинята на лова Артемида.
На голямата манастирска трапеза по време на обяд или вечеря, а разпределителят (архитрапезариста) и неговите помощници не само следят за установеното подреждане при сядане на масата, но се грижата и за тишината, която освещава храната, питието и хората. Готвачът на Света гора се нарича магер.

Обитателите на планината Атон ядат само риба и морски дарове и никакво месо, и затова цялото внимание относно храненето е свързано с рибата. Тя е най-здравословната и вкусна от всички други животински храни и може да се каже, че днес рибата е подложена на по-малко замърсяване от околната среда сравнение с месото и останалите животински продукти, които са хранителния източник на човека.
Монасите постят 180 дни в годината, а останалите 186 си позволяват риба и морски дарове.
Обитателите на планината Атон на полуостров Халкидики в Гърция, живеят дългов добро здравословно и умствено състояние, защото ядат малки количества храна, богата на белтъчини, много зеленчуци с тъмнозелен цвят. Употребяват  умерено алкохол и не правят сексРиба, постни манджи и чаша вино на ден е тайната на дълголетието. Според учени това е енигмата на тяхното дълголетие. Средната продължителност на живота там е 94 години. В Атон, известен още и като Света гора, монасите живеят в 20 манастира, 12 скита и стотици килии.

На особена почит е средиземноморската храна. Приемът на калории драстично е намален. Характерно за кухнята на Атон е смесването на продуктите – леща с ориз, ориз с фасул, зеле с ориз и огретен. На масата най-често присъстват картофите, приготвени по различен начин. В диетата им, освен разнообразието от морски храни, има козе, овче и краве сирене, както и други протеинови храни като грах и фасул. Всички плодове и зеленчуци, които слагат на масата, монасите сами отглеждат. Всеки ден, независимо от климатичните условия, те са ангажирани с физически труд. В манастирите на особена почит е хлябът, за чието приготвяне са отделени специални помещения.
Университетите в Солун и Атина са провели изследване на здравословното състояние на монасите, населяващи 20-те православни манастира в Света гора. Учените отбелязват, че за този период са регистрирани само единични случаи на ракови заболявания. Монасите не просто не се разболяват, но и никога не изпитват и физически болки.
Харис Аидонопулос, уролог в университета на Солун смята, че тайната не е само в средиземноморската диета, но и в древната система за хранене - малки порции през еднакви интервали. Освен това, монасите водят активен начин на живот, придвижват се само пеша, но затова пък 4 пъти седмично пият червено вино в умерено количество. Монашеската диета може да бъде полезна за всеки друг човек, който иска да стопи излишните килограми и да се подмлади. Монасите постоянно се молят и четат свещени текстове за спасението на душата. В допълнение към молитвата, пеене на предания химн и четения, монасите също са задължени да извършват работа. Това се изисква от общинските правила поради две причини: От една страна, предприетата работа носи някаква материална полза, а от друга, работата, възложена на всеки монах, упражнява тялото. Работите, изпълнявани от всеки монах, са колективно известни като диаконмата, което означава послушание или предложение.
Бобовите растения се използват като храна в продължение на хиляди години. Те отдавна са основна част от монашеската диета, тъй като осигуряват стабилен източник на протеини, което е особено важно поради забраната за консумация на месо. Така че и до днес бобовите растения продължават да бъдат една от основните хранителни продукти на монасите.
Отглеждането на лозови насаждения винаги е било от голямо значение за монасите. Гроздето се използва, за да направи виното "Светото причастие", както и тяхното трапезно вино. В дните, когато се допуска зехтин, виното също се консумира с умереност. Маслиновото растение също е важно за монасите. Около всички манастири има маслинови горички и лозя. Плодовете никога не отсъстват от вечерята. Атонските монаси култивират ябълки, круши, дюли, череши и смокини. През лятото консумират дини, пъпеши и грозде, докато през зимата, портокали, мандарини и лимони.  Млечните продукти и яйцата се доставят в манастирите от околните райони, тъй като животновъдството и птицевъдството са забранени.

Монасите ядат сутринта и вечер. Ядат около 9 часа сутринта, тоест за тях това е "обядът", докато това, което обикновено наричаме "вечеря", се консумира следобед. Спят 6 часа, молят се 8 часа.
Правила  за дълголетието на монасите:
 - Избягвайте стресови ситуации, суета, напразни тревоги и гняв. Очистете душата си. Спокойната душа и чистата съвест са най-добрите лечители.
 - Всеки път, когато имате възможност, излезте извън града. Идете в планината и постойте, макар и няколко часа само, в гората.
-  Постепенно се откажете от консервирани, преработени храни, които се продават в магазините. Не яжте колбаси, не купувайте шоколад. Лесно е сами да си забъркате нещо сладко. Монасите в Света гора почти не купуват захар. Кафето подслаждат с мед, а компотите са натурални.

- Три пъти в седмицата (понеделник, сряда и петък) спазвайте строг пост. Това правят целогодишно монасите от Атон.
-  Отделете няколко часа на ден за спорт или физически труд.
-Опитайте се да сложите нещата в ред в интимния живот. Намалете броя на сексуалните актове за 3-4 на месец.
-  Откажете се от вредните навици, като алкохол и тютюнопушене. Пийте червено и бяло вино, което сами сте направили или поне сте сигурни в произхода му. Такава е философията за живота на монасите от Атон – проста, но ефективна. Никой не ви кара да сложите расо. Опростете живота си, изчистете го от вредни храни и мисли и бъдете щастливи.


Българският манастир в Света гора е разположен в хубава територия. Пред манастирските порти има сенчеста поляна с чешма и пейки. Манастирът е основан от гръцки монаси през 11-ти век, населяван от гръцки и български монаси, като през 1845 г. става чисто български. Нападнат и опожарен от латинците през 1276 г., като в кулата му са изгорели игуменът и 26 монаси, отказали да променят вярата си. В пепелта на кулата са намерили чудодейно оцеляла икона на Св. Богородица. В момента група работници ремонтират старата част на манастира, защото фасадата е много остаряла и липсват цели части от нея.

Рецепти:

 Най-вкусната имамбаялдъ по атонски

Необходими продукти за 5 порции:
5 патладжана – големи
4 глави кромид лук
1 глава чесън (поне 10 скилидки)
5 червени домати
зехтин или олио
1 връзка магданоз
сол, червен пипер, кимион, черен пипер
 Приготвяне:
Измиваме патладжаните и белим кората.
Режем ги на половини по дължина. Посоляваме ги и ги оставяме солта да извлече техния сок, който дразни бъбреците, жлъчката, стомаха.
След 3 или 4 часа измиваме патладжаните. Оставяме ги да се дооцеждат. Може да ги наредите на кърпа или върху домакинска хартия, за да попие водата от тях. През това време сгорещяваме мазнината и започваме да пържим изцедените патладжани от двете страни. Нареждаме изпържените патладжани в тава. Докато пържите патладжаните, можете да нарежете на ситно кромид лук и чесънът, заедно с подправките. Смелете или минете на рендето червените домати.
Задушете двата вида лук в мазнина. Прибавете смлените домати и подправките. Задушете още малко. С тази смес залейте наредените в тавата патладжани и сложете във фурната.


Христов Хляб

Продукти:
500 гр. жълто брашно
500 гр.бяло брашно
1 пакетче суха мая
1 супена лъжица сол
½ чаша зехтин
1 чаша черни стафиди
½ чаша бадеми
1 чаена чаша орехови ядки
1 чаена лъжичка канела и карамфил
½ чаена лъжичка кардамон
сусам

Приготвяне:
В купа за месене, пресейте брашното и след това добавете сол, мая, канела, карамфил и кардамон. Използвайте хладка вода, за да го омесите добре, докато се оформи голяма топка. Разделете тестото на две. В едната част на тестото, добавете зехтина, стафидите, орехите и бадемите, които трябва да бъдат нарязани. Когато приключите месенето, оформете хляба, като погача и го сложете в кръгла тавичка. Оформете другата част от тестото на две дълги ленти и направете кръст в горната част на хляба. Поръсете хляба с вода и го поръсете обилно със сусам. Покрийте хляба и го оставете на топло да втаса. Когато достатъчно е повишил обема си, го изпичаме в предварително загрята фурна на 175 градуса за 40 минути.


Хляб с касис


Продукти:
3 водни чаши портокалов сок
3 водни чаши захар
2 водни чаши масло
3 чаени лъжици сода бикарбонат
1 чаена лъжица карамфил на прах
2 чаени лъжички канела
брашно
лимонова кора
½ килограм касис
1 пакетче ванилия
1,5 ч.л. бакпулвер

Приготвяне:
Разредете захарта в маслото, излейте портокаловия сок, в който сте разредили содата бикарбонат и след това се добавете останалите съставки. Накрая добавете брашното и касиса. Пече се на средна температура.

Хляб с билки

Продукти
1 килограм брашно (1/2 килограм твърдо пшенично брашно и ½ килограм меко брашно)
2 чаши вода (може и малко повече)
1 връзка пресен лук
1 връзка ситно нарязан копър
по-малко от една връзка магданоз
2 пакетчета бакпулвер (или 8 чаени лъжички)
1 чаена лъжица сода бикарбонат

Приготвяне:
Смесете всички съставки добре и оформете тестото в тава и печете в топла фурна на 200 градуса в продължение на един час (може би още няколко минути ще са необходими). Можете да използвате мая за повишаване на обема на тестото, но в този случай не трябва да използвате бакпулвера и содата бикарбонат.

Пържена меланура със салата от тиквички и щир
Продукти за 5 порции:
1 кг. меланура
800 гр. малки тиквички
500 гр. щир или спанак
3 бр лимон и магданоз за гарнитура
150 гр. зехтин
След като изчистим рибата я посоляваме леко, след което я изпържваме. Пърженето изисква внимание (сипваме олио в тигана и пускаме на среден огън. Тиганът трябва да е железен или не залепващ. Неподходящи са алуминиевите и неръждаемите тигани. Когато олиото в тигана се сгорещи, овалваме добре рибата в брашно и преди да сложим парчетата риба да се пържат, ги изтриваме една по една от брашното, за да падне излишното брашно. Хубаво е брашното да е от твърда пшеница) Варим поотделно щира и тиквичките. Попарваме щира във вряла осолена вода за кратко. В чинията в която ще сервираме слагаме 2-3 тиквички, малко щир, овкусени със зехтин и лимонов сок, а до тях меланурата.

Мариновани барбуни

Продукти за 4 порции:
800 гр. барбун
150 гр. доматено пюре
1 глава лук
100 мл зехтин
4 скилидки чесън
половин връзка магданоз
малко риган, оцет, кимион на прах, олио и брашно за пържене
Барбуна се изпържва и се слага в голяма чиния.Нарязваме на ситно лука и чесъна в малка тава заедно със зехтина и ги запържваме в тавата. След като се зачервят добавяме доматено пюре, кимона ригана, оцета и половин чаша вода.Усилваме огъня, нареждаме внимателно изпържения барбун върху получената смес и варим за 15 минути. Добавяме сол на вкус.

Печен лаврак
Продукти за 4-5 порции:
1 пресен лаврак около 2 кг
4-5 тиквички
4 картофа
5-6 репички
1 вр магданоз
4 лимона 150 мл зехтин
Изчистения и осолен лаврак го слагаме на скара върху въглени.Огъня не трябва да бъде силен. Докато се пече лаврака, измитите картофи заедно с тиквичките ги варим. Репичките ги режем на тънки резенчета и ги заливаме със зехтин и лимон. След като се изпече рибата я слагаме в овална чиния. Около нея нареждаме варените тиквички и картофи нарязани на слайсове и овкусените репички. Нарязваме на ситно магданоза и в зависимост от предпочитанията може да поръсим върху рибата, картофите и тиквичките  или да ги прибавим в заливката с лимон и зехтин.

Кюфтета от нахут  

Продукти за 4-5 порции:
300 гр. нахут
3 скилидки чесън, ч връзка магданоз
1 връзка зелен лук, сол
Черен пипер, кимион, зехтин за пържене
150-200 гр. брашно
Едно денонощие преди да направим кюфтетата, накисваме нахута в много топла вода с доста сол, за да може да набъбне и го покриваме. След това го смиваме с блендер. Нарязваме на ситно лука, магданоза, а чесъна настъргваме на ренде. В купа слагаме всичките съставки заедно с подправките на вкус и брашното. Оформяме кюфтенцата и ги пускаме в тигана.  Пърженето трябва да е на бавен огън, тъй като кюфенцата ще се зачервят  външната част, от вътре ще останат сурови.

Тюрлю в тава

Или различни зеленчуци на тава
Продукти за 8-10 порции
300 гр. Картофи
300 гр. зелен фасул
200 гр. бамя
2 патладжана
5 чушки
2 тиквички
4 глави лук
1 вр. магданоз
доматено пюре или пресни домати
сол и черен пипер
250 мл зехтин
Това е сезонно ядене и се яде през лятото. Не е задължително да се използват всичките упоменати зеленчуци.На гръцки тюрю се произнася турлу. Нарязваме зеленчуците по наше усмотрение. Бамята я оставяме цяла. Сипваме зехтина в тавата , добавяме лука и го запържваме на бавен огън. След това добавяме всички налични зеленчуци, освен бамята и магданоза. Наливаме точно толкова вода, колкото да покрием зеленчуците и прибавяме солта. Покриваме тавата и увеличаваме огъня. След 20 мин. добавяме бамята и след 15 минути разтвореното доматен пюре или пресните  домати. Намаляваме огъня и добавяме магданоза, сол и черния пипер. Оставаме на бавен огън да се задуши до тогава, докато се изпари цялата течност и остане само зехтина.

Източник на снимки:  http://www.greece-is.com/mt-athos-monastic-diet-food-soul/

Коментари

Популярни публикации