Ароматите от кухнята на Света гора
Готвачите притежават
знания и опит, но монахът от Света гора има едно предимство, което е недостъпно
за най-добрите светски господари в кухнята. Каква е тайната? Монахът живее
и се труди на едно различно място, в едно различно време.
Светогорецът готви храната на огнище или фурна, винаги на дърва.
Използваните продукти са зеленчуци, бобови растения, билки, риба и
морски дарове. Съвременната наука не е успяла да разколебае доверието на
монаха към виното и олиото, или към вкусовете и ароматите, която напомнят на
предхристиянския Атон, онези на Посейдон и на богинята на лова Артемида.
На голямата
манастирска трапеза по време на обяд или вечеря, а разпределителят
(архитрапезариста) и неговите помощници не само следят за установеното
подреждане при сядане на масата, но се грижата и за тишината, която освещава
храната, питието и хората. Готвачът на Света гора се нарича магер.
Обитателите
на планината Атон ядат само риба и морски дарове и никакво месо, и
затова цялото внимание относно храненето е свързано с рибата. Тя е
най-здравословната и вкусна от всички други животински храни и може да се каже,
че днес рибата е подложена на по-малко замърсяване от околната среда сравнение
с месото и останалите животински продукти, които са хранителния източник на
човека.
Монасите постят 180 дни в годината, а останалите 186 си
позволяват риба и морски дарове.
Обитателите
на планината Атон на полуостров Халкидики в Гърция, живеят дълго, в добро
здравословно и умствено състояние, защото ядат малки количества храна, богата
на белтъчини, много зеленчуци с тъмнозелен цвят. Употребяват умерено
алкохол и не правят секс. Риба,
постни манджи и чаша вино на ден е тайната на дълголетието. Според
учени това е енигмата на тяхното дълголетие. Средната продължителност на живота
там е 94 години. В Атон, известен още и като Света гора, монасите живеят в 20
манастира, 12 скита и стотици килии.
На особена
почит е средиземноморската храна. Приемът на калории драстично е намален.
Характерно за кухнята на Атон е смесването на продуктите – леща с ориз, ориз с
фасул, зеле с ориз и огретен. На масата най-често присъстват картофите,
приготвени по различен начин. В диетата им,
освен разнообразието от морски храни, има козе, овче и краве сирене, както и
други протеинови храни като грах и фасул. Всички плодове и зеленчуци, които
слагат на масата, монасите сами отглеждат. Всеки ден, независимо от
климатичните условия, те са ангажирани с физически труд. В манастирите на
особена почит е хлябът, за чието приготвяне са отделени специални помещения.
Университетите в Солун и Атина са провели изследване
на здравословното състояние на монасите, населяващи 20-те православни манастира
в Света гора. Учените отбелязват, че за този период са регистрирани само
единични случаи на ракови заболявания. Монасите не просто не се разболяват, но
и никога не изпитват и физически болки.
Харис Аидонопулос, уролог в университета на Солун
смята, че тайната не е само в средиземноморската диета, но и в древната система
за хранене - малки порции през еднакви интервали. Освен това, монасите водят
активен начин на живот, придвижват се само пеша, но затова пък 4 пъти седмично
пият червено вино в умерено количество. Монашеската диета може да бъде полезна
за всеки друг човек, който иска да стопи излишните килограми и да се
подмлади. Монасите постоянно се молят и четат свещени текстове за
спасението на душата. В допълнение към молитвата, пеене на предания химн и
четения, монасите също са задължени да извършват работа. Това се изисква от
общинските правила поради две причини: От една страна, предприетата работа носи
някаква материална полза, а от друга, работата, възложена на всеки монах,
упражнява тялото. Работите, изпълнявани от всеки монах, са колективно известни
като диаконмата, което означава послушание или предложение.
Бобовите растения се използват като храна в
продължение на хиляди години. Те отдавна са основна част от монашеската диета,
тъй като осигуряват стабилен източник на протеини, което е особено важно поради
забраната за консумация на месо. Така че и до днес бобовите растения
продължават да бъдат една от основните хранителни продукти на монасите.
Отглеждането на лозови насаждения винаги е било от
голямо значение за монасите. Гроздето се използва, за да направи виното
"Светото причастие", както и тяхното трапезно вино. В дните, когато
се допуска зехтин, виното също се консумира с умереност. Маслиновото растение
също е важно за монасите. Около всички манастири има маслинови горички и лозя. Плодовете
никога не отсъстват от вечерята. Атонските монаси култивират ябълки, круши, дюли,
череши и смокини. През лятото консумират дини, пъпеши и грозде,
докато през зимата, портокали, мандарини и лимони. Млечните продукти
и яйцата се доставят в манастирите от околните райони, тъй като
животновъдството и птицевъдството са забранени.
Монасите ядат сутринта и вечер. Ядат около
9 часа сутринта, тоест за тях това е "обядът", докато това,
което обикновено наричаме "вечеря", се консумира следобед. Спят
6 часа, молят се 8 часа.
Правила за дълголетието на монасите:
- Избягвайте стресови ситуации, суета,
напразни тревоги и гняв. Очистете душата си. Спокойната душа и чистата съвест
са най-добрите лечители.
- Всеки път, когато имате възможност, излезте
извън града. Идете в планината и постойте, макар и няколко часа само, в гората.
- Постепенно се откажете от консервирани,
преработени храни, които се продават в магазините. Не яжте колбаси, не
купувайте шоколад. Лесно е сами да си забъркате нещо сладко. Монасите в Света
гора почти не купуват захар. Кафето подслаждат с мед, а компотите са натурални.
- Три пъти в седмицата (понеделник, сряда и петък)
спазвайте строг пост. Това правят целогодишно монасите от Атон.
- Отделете няколко часа на ден за спорт
или физически труд.
-Опитайте се да сложите нещата в ред в интимния
живот. Намалете броя на сексуалните актове за 3-4 на месец.
- Откажете се от вредните навици, като
алкохол и тютюнопушене. Пийте червено и бяло вино, което сами сте направили или
поне сте сигурни в произхода му. Такава е философията за живота на монасите от
Атон – проста, но ефективна. Никой не ви кара да сложите расо. Опростете живота
си, изчистете го от вредни храни и мисли и бъдете щастливи.
Българският манастир в Света гора е разположен в
хубава територия. Пред манастирските порти има сенчеста поляна с чешма и пейки.
Манастирът е основан от гръцки монаси през 11-ти век, населяван от гръцки и
български монаси, като през 1845 г. става чисто български. Нападнат и опожарен
от латинците през 1276 г., като в кулата му са изгорели игуменът и 26 монаси,
отказали да променят вярата си. В пепелта на кулата са намерили чудодейно
оцеляла икона на Св. Богородица. В момента група работници ремонтират старата
част на манастира, защото фасадата е много остаряла и липсват цели части от
нея.
Рецепти:
Най-вкусната
имамбаялдъ по атонски
Необходими продукти за 5 порции:
5 патладжана – големи
4 глави кромид лук
1 глава чесън (поне 10 скилидки)
5 червени домати
зехтин или олио
1 връзка магданоз
сол, червен пипер, кимион, черен
пипер
Приготвяне:
Измиваме патладжаните и белим
кората.
Режем ги на половини по дължина.
Посоляваме ги и ги оставяме солта да извлече техния сок, който дразни
бъбреците, жлъчката, стомаха.
След 3 или 4 часа измиваме
патладжаните. Оставяме ги да се дооцеждат. Може да ги наредите на кърпа или
върху домакинска хартия, за да попие водата от тях. През това време сгорещяваме
мазнината и започваме да пържим изцедените патладжани от двете страни. Нареждаме
изпържените патладжани в тава. Докато пържите патладжаните, можете да
нарежете на ситно кромид лук и чесънът, заедно с подправките. Смелете или
минете на рендето червените домати.
Задушете двата вида лук в мазнина.
Прибавете смлените домати и подправките. Задушете още малко. С тази смес
залейте наредените в тавата патладжани и сложете във фурната.
Христов Хляб
Продукти:
500 гр.
жълто брашно
500 гр.бяло
брашно
1 пакетче
суха мая
1 супена
лъжица сол
½ чаша
зехтин
1 чаша черни
стафиди
½ чаша
бадеми
1 чаена чаша
орехови ядки
1 чаена
лъжичка канела и карамфил
½ чаена
лъжичка кардамон
сусам
Приготвяне:
В купа за
месене, пресейте брашното и след това добавете сол, мая, канела, карамфил и
кардамон. Използвайте хладка вода, за да го омесите добре, докато се оформи
голяма топка. Разделете тестото на две. В едната част на тестото, добавете
зехтина, стафидите, орехите и бадемите, които трябва да бъдат нарязани. Когато
приключите месенето, оформете хляба, като погача и го сложете в кръгла тавичка.
Оформете другата част от тестото на две дълги ленти и направете кръст в горната
част на хляба. Поръсете хляба с вода и го поръсете обилно със сусам. Покрийте
хляба и го оставете на топло да втаса. Когато достатъчно е повишил обема си, го
изпичаме в предварително загрята фурна на 175 градуса за 40 минути.
Хляб с касис
Продукти:
3 водни чаши портокалов сок
3 водни чаши
захар
2 водни чаши
масло
3 чаени
лъжици сода бикарбонат
1 чаена
лъжица карамфил на прах
2 чаени
лъжички канела
брашно
лимонова
кора
½ килограм
касис
1 пакетче
ванилия
1,5 ч.л.
бакпулвер
Приготвяне:
Разредете
захарта в маслото, излейте портокаловия сок, в който сте разредили содата
бикарбонат и след това се добавете останалите съставки. Накрая добавете
брашното и касиса. Пече се на средна температура.
Хляб с билки
Продукти
1 килограм брашно (1/2 килограм твърдо пшенично брашно и ½ килограм меко
брашно)
2 чаши вода (може и малко повече)
1 връзка
пресен лук
1 връзка
ситно нарязан копър
по-малко от
една връзка магданоз
2 пакетчета
бакпулвер (или 8 чаени лъжички)
1 чаена
лъжица сода бикарбонат
Приготвяне:
Смесете
всички съставки добре и оформете тестото в тава и печете в топла фурна на 200
градуса в продължение на един час (може би още няколко минути ще са
необходими). Можете да използвате мая за повишаване на обема на тестото, но в
този случай не трябва да използвате бакпулвера и содата бикарбонат.
Пържена
меланура със салата от тиквички и щир
Продукти за
5 порции:
1 кг.
меланура
800 гр.
малки тиквички
500 гр. щир или спанак
3 бр лимон и
магданоз за гарнитура
150 гр.
зехтин
След като
изчистим рибата я посоляваме леко, след което я изпържваме. Пърженето изисква
внимание (сипваме олио в тигана и пускаме на среден огън. Тиганът трябва да е
железен или не залепващ. Неподходящи са алуминиевите и неръждаемите
тигани. Когато олиото в тигана се сгорещи, овалваме добре рибата в брашно и
преди да сложим парчетата риба да се пържат, ги изтриваме една по една от
брашното, за да падне излишното брашно. Хубаво е брашното да е от твърда
пшеница) Варим поотделно щира и тиквичките. Попарваме щира във вряла осолена
вода за кратко. В чинията в която ще сервираме слагаме 2-3 тиквички, малко щир,
овкусени със зехтин и лимонов сок, а до тях меланурата.
Мариновани
барбуни
Продукти за
4 порции:
800 гр.
барбун
150 гр.
доматено пюре
1 глава лук
100 мл зехтин
4 скилидки
чесън
половин
връзка магданоз
малко риган,
оцет, кимион на прах, олио и брашно за пържене
Барбуна се
изпържва и се слага в голяма чиния.Нарязваме на ситно лука и чесъна в малка
тава заедно със зехтина и ги запържваме в тавата. След като се зачервят
добавяме доматено пюре, кимона ригана, оцета и половин чаша вода.Усилваме
огъня, нареждаме внимателно изпържения барбун върху получената смес и варим за
15 минути. Добавяме сол на вкус.
Печен лаврак
Продукти за
4-5 порции:
1 пресен
лаврак около 2 кг
4-5 тиквички
4 картофа
5-6 репички
1 вр
магданоз
4 лимона 150
мл зехтин
Изчистения и
осолен лаврак го слагаме на скара върху въглени.Огъня не трябва да бъде силен.
Докато се пече лаврака, измитите картофи заедно с тиквичките ги варим.
Репичките ги режем на тънки резенчета и ги заливаме със зехтин и лимон. След
като се изпече рибата я слагаме в овална чиния. Около нея нареждаме варените
тиквички и картофи нарязани на слайсове и овкусените репички. Нарязваме на
ситно магданоза и в зависимост от предпочитанията може да поръсим върху рибата,
картофите и тиквичките или да ги прибавим в заливката с лимон и зехтин.
Кюфтета от
нахут
Продукти за
4-5 порции:
300 гр.
нахут
3 скилидки
чесън, ч връзка магданоз
1 връзка
зелен лук, сол
Черен пипер,
кимион, зехтин за пържене
150-200 гр.
брашно
Едно
денонощие преди да направим кюфтетата, накисваме нахута в много топла вода с
доста сол, за да може да набъбне и го покриваме. След това го смиваме с
блендер. Нарязваме на ситно лука, магданоза, а чесъна настъргваме на ренде. В
купа слагаме всичките съставки заедно с подправките на вкус и брашното.
Оформяме кюфтенцата и ги пускаме в тигана. Пърженето трябва да е на
бавен огън, тъй като кюфенцата ще се зачервят външната част, от
вътре ще останат сурови.
Тюрлю в тава
Или
различни зеленчуци на тава
Продукти за
8-10 порции
300 гр.
Картофи
300 гр.
зелен фасул
200 гр. бамя
2 патладжана
5 чушки
2 тиквички
4 глави лук
1 вр.
магданоз
доматено
пюре или пресни домати
сол и черен
пипер
250 мл
зехтин
Това е
сезонно ядене и се яде през лятото. Не е задължително да се използват всичките
упоменати зеленчуци.На гръцки тюрю се произнася турлу. Нарязваме зеленчуците по
наше усмотрение. Бамята я оставяме цяла. Сипваме зехтина в тавата , добавяме
лука и го запържваме на бавен огън. След това добавяме всички налични
зеленчуци, освен бамята и магданоза. Наливаме точно толкова вода, колкото да
покрием зеленчуците и прибавяме солта. Покриваме тавата и увеличаваме огъня.
След 20 мин. добавяме бамята и след 15 минути разтвореното доматен пюре или
пресните домати. Намаляваме огъня и добавяме магданоза, сол и черния
пипер. Оставаме на бавен огън да се задуши до тогава, докато се изпари цялата
течност и остане само зехтина.
Източник на снимки: http://www.greece-is.com/mt-athos-monastic-diet-food-soul/
Коментари
Публикуване на коментар