Пред празник на Богоявление – 5 януар



Денят Богоявление е един от големите Господни празници. На него честваме кръщенето на Господа в река Йордан от свети Йоан Предтеча и явлението на Света Троица. След Светата литургия се прави Велико водосвет, от които пият християните. Постът на предпразника на Богоявление (5 януари) е много стар. Чрез него ние се подготвяме да посрещнем големия празник и пием от ВЕЛИКИЯ ВОДОСВЕТ. Този пост винаги е бил много строг. Ако се случи събота или неделя се разрешава олио или вино. Вечерята в навечерието на празника отново е кадена и на нея се поднасят само постни ястия като прясна питапълнени чушкиварено жито и орехи.

Рецепти:

Постен гювеч
Продукти:
1 консерва зелен фасул;
1/2 чаена чаша грах – замразен;
2 картофа;
1 морков;
1 глава лук;
1 чаена лъжичка червен пипер;
черен пипер на вкус;
сол на вкус;
джоджен на вкус;
чубрица на вкус;
2 супени лъжици брашно;
3-4 супени лъжици олио;
Начин на приготвяне:
В олио и малко вода се задушава зеления фасул, граха, нарязания на кръгчета морков и настъргания лук. Когато останат на мазнина, ръсваме черен пипер, червен пипер и 2 супени лъжици брашно. Разбъркваме и наливаме 1 л. топла вода. Вари се 15 минути и прибавяме картофите - обелени и нарязани на едри парчета. Подправяме с джоджен и чубрица. Посоляваме на вкус и варим ястието докато се сгъсти соса.

Гювеч със сини сливи
Продукти:
500 г картофи;
300 г гъби;
3 големи глави лук;
1-2 стръка праз лук;
200-300 г сушени сини сливи;
4-5 бр. зелеви листа;
1 ч.ч. доматен сок или пюре;
1 ч.ч. вино;
сол, червен пипер;
олио;
Начин на приготвяне:
На дъното на глинен гювеч се нареждат зелевите листа. Върху тях се нареждат останалите продукти. Поръсва се със сол, червен пипер и олио. Залива се с виното и 1 ч.ч. вода. Ври на слаб огън около час и половина. По желание може да се поръси с растителен кашкавал.

Постни сладки от Света гора за 5 януари
Продукти:
900 гр. бяло брашно, 6 гр. сода бикарбонат, 100-150 гр. сладко от портокалови кори, 300 гр. бадеми (обелени)  или лешници (необелени). Може и орехи.
настъргана кора на 1 лимон; 1 супена лъжица мед, 20-25 гр. подправки по желание: канела, кориандър, индийско орехче, карамфил, медицинска дъвка, 45 гр. анасон, 650 гр. захар, 200 мл. вода;
Приготвяне:
Приготвя се захарния сироп с лимонените кори и се оставя настрана;
Всички останали продукти се разбъркват (без меда), като портокаловите корите предварително се нарязват на дребно.

Ако нямате белени бадеми, може да ги потопите във вряща вода за около 3-4 мин., след което веднага да ги измиете със студена вода. По този начин ципата се отстранява много лесно. Сухите съставки и сиропът се разбъркват с миксер, с приставка за разбъркване на тесто. Бърка се около 8-10 мин. Добавя се медът и отново се разбърква. Тестото се оставя да престои. С ръце се правят сплеснати топчета. Пекат се на 160 – 180 градуса за около 25-35 минути (според фурната). Много е важно да не се държат повече от необходимото във фурната, защото, след като изстинат, се втвърдяват. Когато се изваждат, трябва да са меки, т. е. да изглеждат като недопечени, защото те, като изстинат, се стягат.

Коментари

Популярни публикации