Ароматите
на Йордановден
Новите предизвикателства на кулинарния фронт са Йордановден
и Ивановден, традиционното продължение
на празниците около Коледа и Нова Година. Йордановден е третият по
значимост християнски празник през годината.
Празникът има различни имена– Кръстовден, Водици, Водокръщи и др.
Според народното поверие през нощта срещу
Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от
Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се,
след което придобива голяма сила.
След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във
водата, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, койот е извадил кръста от
водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръст, а всички го даряват. Има
поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и
плодовита. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. Болни се къпят
във водата, където е хвърлен кръстът.
Празнична трапеза включва прясна пита, колачета,
сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, варено жито,
вино. Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни. На
трапезата се поставят само постни храни и недогорялата свещ от втората Кадена
вечеря. Орехите от Нова година се разчупват и по тях се гадае за бъдещето.
Именниците
на Йордановден са: Йордан, Йордана, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.
Рецепти:
Варено жито или ашуре, както още е известно
Можете да го сварите и да го овкусите само с пудра
захар, аз ви предлагаме комбинация със сушени плодове и канела. Вкусът е богат
и много апетитен. Отнема 45 минути.
Зимните месеци са най-подходящото време да си
сварите един ошав. Компотът се приготвя от сушени плодове, тъй като може да му
се добавят различни подправки. В тази рецепта ви предлагам лимонов сок, но
можете да добавите канела или карамфил.
Почти няма българин, който да не харесва това
тестето изделие. Може би това е и причината баницата да присъства почти на
всеки празник, особено през зимата. Баницата се приготвя с готови кори, плънка от сирене и повечко
масло. Знаете, какво казват французите – маслото никога не е много, колкто и да
сложите. Баничката е готова за 1 час.
Плетена
питка
Продукти:
2 яйца без един жълтък, той е за намазване
1 кубче мая
1 кг брашно
3 с. л. олио
200 г кисело мляко
200 мл прясно мляко
1 с. л. сол
1 с. л. захар
сусам
Приготвяне:
Маята се разтваря в 100 мл топло прясно мляко със
захарта и се оставя да шупне. Сипва се закваската в пресятото брашно и с
останалите продукти се замесва средно тесто. Оставя се да втаса 40 мин. на
топло. Тестото се разделя на 3 топки. Всяка се разточва на кръгла кора и се
нарежда в тава, застлана с хартия за печене, като се нареждат една върху друга.
В средата поставяме чашка с отвора надолу. Нарязваме на 8 сектора, а всеки
сектор се нарязва на още три малки. Сплитат се на плитки. Оставя се да втаса
още 20-30 мин. Намазва се с разбит жълтък с малко олио и се поръсва със сусам.
Печем 45 мин в загрята фурна на 180 C.
Пита
за празници
Продукти:
150 мл хладка вода
150 мл прясно мляко
3 яйца
3 с л маргарин
30 г мая
2 с л захар
1 с л сол
3-4 с л кисело мляко
1 кг брашно
50 г масло за намазване
семена за поръсване
Приготвяне:
Сипваме в брашното прясното мляко, водата, солта,
захарта, маргарина, натрошената мая, яйцата без един жълтък, 3-4 с л кисело
мляко. Разбъркваме и замесваме тесто. Оставя се на топло да втаса 30-40 минути.
Премесва се и разделяме на 16 еднакви топчета. Нареждат се в тава, поръсена с
брашно, покриваме с кърпа и оставяме докато удвоят обема си. Всяко топче се
дърпа на обла питка с големина на чиния, намазва се с масло и навиваме на руло,
усуква се и връзваме на възел. Нареждат се по стените на тавата. В средата се
навиват на охлюви. Оставяме за 20 минути да почине, намазва се с разбит с малко
олио жълтък и поръсваме семена. Печем при 180 градуса около 20 минути, после на
150 градуса още 20 минути или до готовност. Изважда се, намазваме с масло,
покрива се с кърпа.
Необходими продукти:
2 чаени чаши булгур;
3 кафяни чашки олио;
1\2 чаена лъжичка червен пипер;
1 глава кромид лук;
1 супена лъжица сушена чубрица;
Приготовление:
За
да приготвите това ястие, първо трябва да залеете булгура с вода и да го
сварите на умерен огън. Когато
започне да омеква, налейте олиото и прибавете нарязания на ситно кромид лук.
Подправете с чубрицата и червения пипер. Варете още десетина минути. След това оставете сместа да изстине и
с нея залейте сармите. На дъното на тенджерата сложете един пласт кисело зеле,
нарязано на дребно, и върху него наредете сармите. Залейте ги с равни части зелев
сок и вода. Варете на слаб огън,
докато зелевите листа омекнат.
Жито
по старозагорски за Йордановден
Необходимите
продукти:
2 чаени чаши жито;
1 чаена чаша смлени орехови ядки;
1 кафяна чашка стафиди;
1 супена лъжица галета;
захар;
Приготовление:
Залейте
житото с шест чаени чаши хладка вода и го сварете на умерен огън докато омекне.
След това свалете тенджерката от огъня, завийте я с прегъната на две хавлиена
кърпа и я оставете така докато житото се „усмихне”. Когато изстине, трябва да
го посолите. Тогава прибавете и галетата, ореховите ядки, стафидите и ароматни
подправки по желание. Най-подходящи в този случай са настърганата лимонена кора
и канелата. Разбъркайте добре.При поднасянето на вареното жито поръсете със
захар на вкус по желание.
Продукти:
250 гр.сирене краве;
500 гр.кори за баница;
1 кг лук кромид стар;
2 бр.яйца;
250 мл олио;
черен пипер млян
Приготвяне:
Нарежете лука на филийки и го задушете в подсолена вода да омекне. Отцедете го
и го размесете с натрошеното сирене, разбитите яйца и черния пипер. Наръсете
корите смазнина, слепете ги две по две, слагайте отгоре плънката и навийте на
рула. Наредете ги на 'охлюв' в намазнена тава, поръсете отгоре с малко олио. Печете
лучника в умерена фурна около 30 минути. Поднесете го топъл с кисело мляко.
Лучникът може да направите и с кайма. Запържете я предварително добре - да е
почти готова. Според поверието каймата, тъй като е смес от месото на различни
животни, спомагала за сплотяването на семейството. Направете заливка на лучника
с две разбити яйца, което символизира водещото мъжко начало.
Продукти:
1 кг червени чушки;
250 гр ориз;
150 гр моркови;
80 гр лук кромид стар;
50 гр стафиди;
1/2 вр.копър пресен
Приготвяне:
Нарежете лука наситно и го запържете в 100 мл олио до получаване на златист
цвят. Добавете ориза и ситно настърганите моркови. Запържете, докато оризът
стане прозрачен. Прибавете 3 чаени лъжички вегета и 1 чаена чаша вода. Варете,
докато оризът поеме водата. Добавете копър, нарязан наситно и стафидите. С тази
смес напълнете чушките. Наредете ги в тава и залейте с 2 чаени чаши вода. Печете
в загрята фурна на 200 градуса, докато оризът набъбне.
Коментари
Публикуване на коментар