Ароматите на Йордановден

Новите предизвикателства на кулинарния фронт са Йордановден  и Ивановден, традиционното продължение на празниците около Коледа и Нова Година. Йордановден  е третият по значимост  християнски празник  през годината. Празникът има различни имена– Кръстовден, Водици, Водокръщи и др.
Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила.
След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, койот е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръст, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът.
Празнична трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, варено жито, вино. Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни. На трапезата се поставят само постни храни и недогорялата свещ от втората Кадена вечеря. Орехите от Нова година се разчупват и по тях се гадае за бъдещето.
Именниците на Йордановден са: Йордан, Йордана, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Рецепти:

Варено жито или ашуре, както още е известно

Можете да го сварите и да го овкусите само с пудра захар, аз ви предлагаме комбинация със сушени плодове и канела. Вкусът е богат и много апетитен. Отнема 45 минути.
 Зимните месеци са най-подходящото време да си сварите един ошав. Компотът се приготвя от сушени плодове, тъй като може да му се добавят различни подправки. В тази рецепта ви предлагам лимонов сок, но можете да добавите канела или карамфил.

Почти няма българин, който да не харесва това тестето изделие. Може би това е и причината баницата да присъства почти на всеки празник, особено през зимата. Баницата се приготвя  с готови кори, плънка от сирене и повечко масло. Знаете, какво казват французите – маслото никога не е много, колкто и да сложите. Баничката е готова за 1 час.
Плетена питка
Продукти:
2 яйца без един жълтък, той е за намазване

1 кубче мая 
1 кг брашно
3 с. л. олио
200 г кисело мляко
200 мл прясно мляко
1 с. л. сол
1 с. л. захар 
сусам

Приготвяне:
Маята се разтваря в 100 мл топло прясно мляко със захарта и се оставя да шупне. Сипва се закваската в пресятото брашно и с останалите продукти се замесва средно тесто. Оставя се да втаса 40 мин. на топло. Тестото се разделя на 3 топки. Всяка се разточва на кръгла кора и се нарежда в тава, застлана с хартия за печене, като се нареждат една върху друга. В средата поставяме чашка с отвора надолу. Нарязваме на 8 сектора, а всеки сектор се нарязва на още три малки. Сплитат се на плитки. Оставя се да втаса още 20-30 мин. Намазва се с разбит жълтък с малко олио и се поръсва със сусам.  Печем 45 мин в загрята фурна на 180 C.




Пита за празници
Продукти:
150 мл хладка вода

150 мл прясно мляко
3 яйца
3 с л маргарин
30 г мая 
2 с л захар 
1 с л сол 
3-4 с л кисело мляко 
1 кг брашно 
50 г масло за намазване
семена за поръсване

Приготвяне:
Сипваме в брашното прясното мляко, водата, солта, захарта, маргарина, натрошената мая, яйцата без един жълтък, 3-4 с л кисело мляко. Разбъркваме и замесваме тесто. Оставя се на топло да втаса 30-40 минути. Премесва се и разделяме на 16 еднакви топчета. Нареждат се в тава, поръсена с брашно, покриваме с кърпа и оставяме докато удвоят обема си. Всяко топче се дърпа на обла питка с големина на чиния, намазва се с масло и навиваме на руло, усуква се и връзваме на възел. Нареждат се по стените на тавата. В средата се навиват на охлюви. Оставяме за 20 минути да почине, намазва се с разбит с малко олио жълтък и поръсваме семена. Печем при 180 градуса около 20 минути, после на 150 градуса още 20 минути или до готовност. Изважда се, намазваме с масло, покрива се с кърпа.


Необходими продукти:
12-14 листа от кисела зелка;
2 чаени чаши булгур;
3 кафяни чашки олио;
1\2 чаена лъжичка червен пипер;
1 глава кромид лук;
1 супена лъжица сушена чубрица;

Приготовление: За да приготвите това ястие, първо трябва да залеете булгура с вода и да го сварите на умерен огън. Когато започне да омеква, налейте олиото и прибавете нарязания на ситно кромид лук. Подправете с чубрицата и червения пипер. Варете още десетина минути. След това оставете сместа да изстине и с нея залейте сармите. На дъното на тенджерата сложете един пласт кисело зеле, нарязано на дребно, и върху него наредете сармите. Залейте ги с равни части зелев сок и вода. Варете на слаб огън, докато зелевите листа омекнат.

Жито по старозагорски за Йордановден
Необходимите продукти: 
2 чаени чаши жито;

1 чаена чаша смлени орехови ядки;
1 кафяна чашка стафиди;
1 супена лъжица галета;
захар;

Приготовление: Залейте житото с шест чаени чаши хладка вода и го сварете на умерен огън докато омекне. След това свалете тенджерката от огъня, завийте я с прегъната на две хавлиена кърпа и я оставете така докато житото се „усмихне”. Когато изстине, трябва да го посолите. Тогава прибавете и галетата, ореховите ядки, стафидите и ароматни подправки по желание. Най-подходящи в този случай са настърганата лимонена кора и канелата. Разбъркайте добре.При поднасянето на вареното жито поръсете със захар на вкус по желание. 

Продукти:

250 гр.сирене краве;
500 гр.кори за баница;
1 кг лук кромид стар;
2 бр.яйца;
250 мл олио;
черен пипер млян

Приготвяне: Нарежете лука на филийки и го задушете в подсолена вода да омекне. Отцедете го и го размесете с натрошеното сирене, разбитите яйца и черния пипер. Наръсете корите смазнина, слепете ги две по две, слагайте отгоре плънката и навийте на рула. Наредете ги на 'охлюв' в намазнена тава, поръсете отгоре с малко олио. Печете лучника в умерена фурна около 30 минути. Поднесете го топъл с кисело мляко. Лучникът може да направите и с кайма. Запържете я предварително добре - да е почти готова. Според поверието каймата, тъй като е смес от месото на различни животни, спомагала за сплотяването на семейството. Направете заливка на лучника с две разбити яйца, което символизира водещото мъжко начало.


Продукти:

1 кг червени чушки;
250 гр ориз;
150 гр моркови;
80 гр лук кромид стар;
50 гр стафиди;
1/2 вр.копър пресен


Приготвяне: Нарежете лука наситно и го запържете в 100 мл олио до получаване на златист цвят. Добавете ориза и ситно настърганите моркови. Запържете, докато оризът стане прозрачен. Прибавете 3 чаени лъжички вегета и 1 чаена чаша вода. Варете, докато оризът поеме водата. Добавете копър, нарязан наситно и стафидите. С тази смес напълнете чушките. Наредете ги в тава и залейте с 2 чаени чаши вода. Печете в загрята фурна на 200 градуса, докато оризът набъбне.

Коментари

Популярни публикации