Аромати от кухнята на Банго Васил

Банго Васил или Василица е ромската Нова година, която се празнува три дни – започва на 13-ти и приключва на15-ти януари. Това преплитане идва от самия неопределим произход на празника. 
Легендите преминават една в друга и раждат митологията, към която ромите се придържат. Според една от тях, те намерили в гората къпини и така яли от тях, че се оцапали до уши, видял ги Дяволът и решил, че те ще станат по дяволи от него и намислил да ги изтреби. Подмамил ги да тръгнат по мост, който започнал да се руши зад тях и те щели да се удавят, ако не се явил Банго Васил (Куцият Васил) и с молитва отправена от него към Бога мостът бил възстановен, а родът на ромите бил спасен. Други казват, че Банго Васил е овчар, реална личност, който спасил ромски деца от удавяне.
Каква е ролята на Свети Василий
Някои казват, че Дяволът се побоял от ромите и решил да ги удави в морето, тогава светията пратил ято диви гъски и те отнесли давещите се роми на брега, заради това оттогава те славят името му. 
Друга легенда свързва Св. Василий със Св. Георги, най-големия светия на ромите. Решил Господ да затрие ромите, но двамата се смилили и единият прибрал момче, другият - момиче и ги опазили. Дошъл празник и на небето се събрали всички светии. Но нямало веселие, нямало музика, тогава двамата светии показали двете деца, които започнали да танцуват и пеят, станало много весело и ромският народ бил спасен. 

На празничната трапеза трябва да има патица или петел. Най- възрастната жена приготвя баница или пита, „кулак”, както и другите ястия – сарми с дрянови пъпки за късмети, петела за Св. Васил, вино и ракия. На някои места домакинята шета в пълно мълчание. При пълненето на птицата мъжът я пита: "Жено, с какво пълниш пуйката?", а тя само отговаря това: "Със здраве, с булки, със зетьове, с внуци и с честит живот вкъщи". В баницата или в кулака се слага пара, която е специална за тази цел. Другите жени чистят и лъскат, дома, нареждат масата, а мъжете приказват, но без много веселие. Преди вечерята за Василица отново най- възрастната жена прекадява трапезата с думите: „Да даде Господ много здраве, много щастие, много пари”. Някои роми занаятчии нареждат до трапезата инструменти и готови изделия, за да бъде и занаятът им спорен. В полунощ започва Нова година и вратите на дома се отварят за гости. 


Рецепти:

Теглена баница
Продукти:1 кг. брашно, 1 с.л. олио, 1 с.л. оцет, сол, вода; за заливане - равни части разтопено масло и мас; за плънката - 300 г сирене, 3 яйца.
Приготвяне: замесете гладко и еластично тесто от олиото, оцета, солта, вода и брашно, колкото поеме. Оставете го да престои 30 минути. Стопете мазнината. Пригответе плънката от натрошеното сирене и яйцата, като ги разбъркате много добре. Откъснете 3 топчета от тестото и ги разточете на малки кръгове. Първия намажете с мазнина. Отгоре сложете втория кръг, намажете и него, сложете третия. Заедно ги разточете и оформете тънка кора, краищата й изтънявате чрез теглене. Сложете я в намазнена тавичка, така че краищата й да стърчат по ръбовете на съда. Редете така кора върху кора, като през три слагате от плънката. Най-отгоре сложете 2 кори една върху друга. Върху тях залепете подаващите се от най-долната кора краища. Наречете късметчета на дрянови клонки и ги сложете върху баницата. Захлупете ги с една кора. Залейте отгоре с мазнина. Опечете баницата в умерена фурна.

Пиян петел по стара рецепта

Продукти:  1 петел,  125 гр солена сланина,  15 малки главички лук, 2 чаши червено сухо вино,  3 скилидки чесън,  гарниран букет подправки по предпочитание,  хлебни крутони, 80 г масло
Приготвяне: Приготвя се приблизително 30 мин., а се пече около 1 час. Кипнете кръвта на заклания петел и го поставете е купа, съдържащ 1 с. л. червено, сухо вино, смесете добре кръвта и виното, бавно, за да не се образуват бучици и течността да остане чиста. След почистването разрежете петела на 9 основни части: бутчета, крила, филета, освободени от скелетните кости. Остатъците: врат, воденичката, дроба и краката, препърлете. Филетирайте на тънки ивици сланината,  накиснете ги в 1/2 литра студена вода и ги кипнете за около 5 мин. Отцедете и ги подсушете. Разтопете 50 гр масло в тенджера и запържете резените сланина заедно с лукчетата. Когато се зарумени, отцедете с решетеста лъжица и го поставете в чиния. Овкусете на сол и черен пипер. Подредете ги едно до друго в тенджерата, в която запържихте сланината и лука - мазнината трябва да бъде гореща, за да се заруменят парчетата от двете страни. След това поставяйте парченцата сланина и наситнените дреболии, без черния дроб. Върнете в тенджерата вече заруменените порции. Помежду им разположете дреболиите. Залейте с виното да ги покрие и усилете огъня. Като заври, оставете да къкри на бавен огън с подправките по ваш избор. След 15-минутното варене извадете крилата и бялото месо и ги дръжте на топло. Отделно размачкайте черния дроб. В края на варенето отстранете краката и букета подправки и следете уплътняване на соса. Съберете в тенджерата всичките порции на петела и го отстранете от огъня. Добре объркайте соса и го изсипете върху птицата. Върнете тенджерата на огъня и бъркайте, без да кипва. Опитайте за последно соса - трябва да е сгъстен и кафеникав и вкарайте маслото, разклащайки леко. Подредете птицата в подходяща чиния по ваш вкус. Обрамчете чинията с хлебни крутони и полейте със соса. Ако сосът бъде  в повече, налейте го в сосиера : който желае, да си сипе допълнително.
Пуйка с кисело зеле

Продукти: пуйка около 2 кг, сол на вкус, черен пипер на вкус, 100 гр моркови, 100 гр лук, 3 скилидки чесън, 1 кг кисело зеле (червено), 150 гр сушени сини сливи, 150 гр стафиди,  1-2 стръка мащерка, 1 дафинов лист
Приготвян : Нарежете пуйката на порции и я оставете да престои във вода за нощ. Задушете месото във водата, в която е стояла, и подправете със сол и черен пипер. Увеличете температурата до максимум и полейте месото с бульона. Когато се изпари течността, запържете за 3 минути. Нарежете морковите, лука и пасирайте чесъна. Запържете месото с малко мазнина, добавете зеленчуците и запържете за 5-6 минути. Добавете нарязаното зеле, добавете стафидите, сините сливи, мащерката, дафиновия лист и задушете за 5-7 минути.

Сарми с праз в кора
Продукти за 4 порции: 2 стръка праз, 2 к. ч. олио, 500 гр кайма смес, 3 домата, млян черен пипер, 1 ч. л. червен пипер, сол на вкус, 1 щипка чубрица, 1 пакетче фини кори за баница.

Почистеният и измит праз нарежете на ситно и задушавайте в три четвърти от олиото и една супена лъжица вода. Щом омекне, прибавете каймата и пържете, докато се изпари влагата. Добавете нарязаните на кубчета домати и подправките, разбъркайте и свалете от котлона.

Коментари

Популярни публикации