Ароматни
супи и ястия с млечни продукти и яйца
В тенджера се наливат
5-6 чаши вода, посолява се и се добавя 1 лъжица олио и 1 чаена лъжица червен
пипер. Обелват се и се нарязват на кубчета 500 гр картофи. Пускат се във водата
заедно с 2 моркова, ситно нарязани. Прибавя се чубрица и се вари, докато зеленчуците
станат готови. Застройва се с 1 кафена чаша прясно мляко, разбито с ч яйце.
500 гр. Прясна коприва
се попарва с вряла вода, отцежда се и се накълцва на ситно. Залива се с вода и
се вари. Когато е почти готова, се прибавя ч кафена чаша ориз. Когато се свари
оризът, към супата се добавя 100 гр натрошено сирене, сол, червен пипер, 1
кафена чаша прясно мляко и малко масло.
Супа от тиквички със сирене
500 гр пресни тиквички
се нарязват на кубчета. Отделно се задушават в малко олио и вода 1 глава ситно
нарязан кромид лук. Добавя се вода, посолява се и след като заври, се прибавят
тиквичките и 2-3 картофа на кубчета. Когато станат готови, се добавят 100 гр
натрошено сирене, копър и магданоз.
Задушава се 1 глава,
ситно нарязан кромид лук в олио. Прибавя се 2 моркова на кубчета. Когато
омекнат, се заливат с гореща вода и сол. Средно голяма риба се измива,
изчиства, обезкостява и нарязва на парчета. Прибавя се към супата заедно с 2
картофа на кубчета. Когато станат готови се добавя 1 чаена чаша прясно мляко, 1
чаена лъжица черен пипер, 1 лъжица масло и джоджен.
Пролетна запеканка
Листа от коприва,
лапад, спанак и киселец, изчистени и измити, се варят заедно с няколко стръка
пресен джоджен, копър, магданоз и 2-3 стръка пресен чесън. Когато станат
готови, се отцеждат и накълцват на
дребно. В две супени лъжици масло се запържва две лъжици брашно. Разреждат се с
1 чаена чаша прясно мляко. Прибавя се зеленината и счукан черен пипер.
Разбърква се добре и се пече в тавичка. Когато е почти готово, отгоре се чукват
няколко яйца на очи, поръсва се със сол и червен пипер и ястието се запича само
отгоре.
Спанак
на фурна
1 кг спанак се измива и
се нарязва на ситно. Задушава се в масло или олио заедно с 2 стръка пресен лук
и 2 стръка пресен чесън, накълцани. Отделя се жълтъците от белтъците на 4 яйца.
Жълтъците се разбиват с 1 чаша прясно мляко, а белтъците на сняг. Размесват се
със спанака, посоляват се, ръси се с черен пипер и се пече на фурна, докато
хване коричка.
1кг леко се запичат
пресни чушки без семките. Обелват се и се пълнят с 300 гр натрошено сирене,
разбъркано с 2 яйца и магданоз. Нареждат се в тавата, която предварително е
намазнена с олио. Три домата се настъргват на ренде, слага се сол на вкус и се
заливат чушките. Пекат се на умерена температура във фурната. Подправя се със
ситно нарязан чесън и магданоз.
Коментари
Публикуване на коментар