Ароматни супи и ястия с млечни продукти и яйца

Картофена супа
В тенджера се наливат 5-6 чаши вода, посолява се и се добавя 1 лъжица олио и 1 чаена лъжица червен пипер. Обелват се и се нарязват на кубчета 500 гр картофи. Пускат се във водата заедно с 2 моркова, ситно нарязани. Прибавя се чубрица и се вари, докато зеленчуците станат готови. Застройва се с 1 кафена чаша прясно мляко, разбито с ч яйце.
Супа от коприва
500 гр. Прясна коприва се попарва с вряла вода, отцежда се и се накълцва на ситно. Залива се с вода и се вари. Когато е почти готова, се прибавя ч кафена чаша ориз. Когато се свари оризът, към супата се добавя 100 гр натрошено сирене, сол, червен пипер, 1 кафена чаша прясно мляко и малко масло.

Супа от тиквички със сирене
500 гр пресни тиквички се нарязват на кубчета. Отделно се задушават в малко олио и вода 1 глава ситно нарязан кромид лук. Добавя се вода, посолява се и след като заври, се прибавят тиквичките и 2-3 картофа на кубчета. Когато станат готови, се добавят 100 гр натрошено сирене, копър и магданоз.

Рибена чорба
Задушава се 1 глава, ситно нарязан кромид лук в олио. Прибавя се 2 моркова на кубчета. Когато омекнат, се заливат с гореща вода и сол. Средно голяма риба се измива, изчиства, обезкостява и нарязва на парчета. Прибавя се към супата заедно с 2 картофа на кубчета. Когато станат готови се добавя 1 чаена чаша прясно мляко, 1 чаена лъжица черен пипер, 1 лъжица масло и джоджен.

Пролетна запеканка
Листа от коприва, лапад, спанак и киселец, изчистени и измити, се варят заедно с няколко стръка пресен джоджен, копър, магданоз и 2-3 стръка пресен чесън. Когато станат готови, се отцеждат и накълцват  на дребно. В две супени лъжици масло се запържва две лъжици брашно. Разреждат се с 1 чаена чаша прясно мляко. Прибавя се зеленината и счукан черен пипер. Разбърква се добре и се пече в тавичка. Когато е почти готово, отгоре се чукват няколко яйца на очи, поръсва се със сол и червен пипер и ястието се запича само отгоре.

Спанак на фурна
1 кг спанак се измива и се нарязва на ситно. Задушава се в масло или олио заедно с 2 стръка пресен лук и 2 стръка пресен чесън, накълцани. Отделя се жълтъците от белтъците на 4 яйца. Жълтъците се разбиват с 1 чаша прясно мляко, а белтъците на сняг. Размесват се със спанака, посоляват се, ръси се с черен пипер и се пече на фурна, докато хване коричка.

Чушки пълнени с яйце и сирене
1кг леко се запичат пресни чушки без семките. Обелват се и се пълнят с 300 гр натрошено сирене, разбъркано с 2 яйца и магданоз. Нареждат се в тавата, която предварително е намазнена с олио. Три домата се настъргват на ренде, слага се сол на вкус и се заливат чушките. Пекат се на умерена температура във фурната. Подправя се със ситно нарязан чесън и магданоз.


Коментари

Популярни публикации