Аромати от Ресиловския манастир
Обитателите на
православните манастири живеят скромен и отдаден на пости и молитви живот. Това
обаче съвсем не означава, че манастирската храна не е вкусна. Посетете
магерницата на най-близкия ви манастир и ще се убедите. Голяма част от
манастирите сами отглеждат продуктите за консумация в собствена градина. Още
повече, има манастири, които са с дълговековна история и традиции и пазят
чудновати рецепти за приготвянето не само на храна, но и на алкохолни напитки.
Да вземем за пример шампанското. Историята му ни връща в древността. Римляните
са първите, които започват да отглеждат лозя в югоизточната част на
Франция. Счита се, че този регион бива култивиран за първи път около V век.
По-късно, собственици на лозята стават манастирите, които започват да произвеждат
вино заради Евхаристията.
Само че не за виното ще
си говорим сега, а за една невероятна разновидност на хляба, която се приготвя
в манастирите.
Манастирски
хляб
Необходими
продукти:
1 и ½ ч.ч. топла вода, ½ ч.л. сол, ¾ с.л. мая, 3 и ¼ неизбелено брашно, брашно за поръсване, 2 с.л. царевично брашно, пергаментова хартия
1 и ½ ч.ч. топла вода, ½ ч.л. сол, ¾ с.л. мая, 3 и ¼ неизбелено брашно, брашно за поръсване, 2 с.л. царевично брашно, пергаментова хартия
Начин
на приготвяне: Смесете водата и солта в голяма
купа. Поръсете маята отгоре и оставете да преседи 1-2 минути, след това разбъркайте.
Не се притеснявайте, ако не се разтвори напълно. Изсипете точно 3 и ¼ ч.ч.
брашно в купата (използвайте мерителна чаша). Разбъркайте хубаво сместа, докато
стане еднородна. Тестото се покрива
и оставете да втаса на стайна температура за 2 часа. Сложете
пергаментовата хартия върху дъска за рязане и щедро поръсете с брашно. Извадете
тестото от купата. С добре набрашнени ръце прегънете тестото веднъж, след това
още веднъж. Набрашнете и го оформете на топка.Поръсете друг лист пергаментова
хартия с царевично брашно и поставете тестото, обърнато надолу. Оставете да
втаса непокрито за още 40 минути. Поставете дълбока тава на дъното на фурната,
а в средата на горното ниво – плоска, гладка тава. Ако нямате такава,
използвайте каквато имате, като просто я обърнете. 10 минути преди тестото да е
напълно втасало, включете фурната на 230 С. Преди да мушнете хляба да се пече,
набрашнете леко повърхността му и направете три разреза. Когато фурната се е
загряла, преместете дълбоката тава най-отдолу на фурната, налейте 1 ч.ч. гореща
вода. Поставете тестото, заедно с хартията, върху нагрялата се плитка тавичка и
печете 20-25 минути, до образуване на коричка.
Парени
чушки от Ресиловския манастир от майка Мелания
Продукти: 10
кг месести чушки, 1 л ябълков оцет, 300 г вода, 400 г захар,
сол на вкус, 1
ч.ч. олио, черен пипер на зърна.
Прави се марината без
олио и черен пипер), която се слага да заври. Чушките се почистват от семената
и се измиват. Олиото се използва за блясък, за това се сипва по малко, за да
стигне до края на паренето. Чушките се потапят в маринатата (по около 10 бр. наведнъж)
обръщат се с решетка 2-3 пъти и бързо се изваждат в дълбок съд. Когато всички
чушки са били потопени, се заливат с маринатата и се оставят да престоят 12
часа. На дъното на буркани се слагат по 5-6 зърна черен пипер, нареждат се
плътно чушките и накрая се разпределя останалата марината.
Топеница
Необходими продукти:3
червени печени чушки, 50-60 г краве сирене, 1/2 кофичка цедено кисело мляко,
1/2 ч.л. чесън на прах.
Нарязваме печените
чушки на кубчета. Натрошаваме сиренето, прибавяме цеденото кисело мляко и
чесъна на прах. Разбъркваме добре.
Баница с праз лук от Ресиловския
манастир
Необходими продукти: 400-450
гр. дебели кори печени на сач, около 500 гр. праз лук, 200 гр. сирене, 250
мл. газирана вода, 4 яйца, 30 мл олио, 30 гр. краве масло, сол.
Почистете и измийте
добре праза. Нарежете го не много ситно и го задушете на умерен огън заедно с
олиото и 1/2 чаена лъжичка сол. Щом омекне и стане прозрачен го отместете
от котлона. Оставете да се охлади и добавете към него натрошеното сирене.
Яйцата се разбиват в купа с вилица до еднородност и към тях се добавя
газираната вода. Застелете тавичката с лист хартия за печене. Пече се в
тавата на умерена температура.
Баница
с праз, ориз и сирене от Ресиловския манастир
Продукти: 500 г кори за баница, ч.ч. олио,
500 гр праз,1 к.ч.ориз, 3 к.ч.вода
щипка кимион, сол,
черен пипер, 300 г сирене, 4 яйца
Приготвяне: Празът
се реже на дребно и се задушава в 3-4 с.л. олио до омекване. Добавя се ориза
и се пържи за 1-2 минути, след което се залива с водата и се оставя на
слаб огън да набъбне. Овкусява се с подправките и се примесва с разбитите яйца
и натрошеното сирене. Корите се слепват с мазнина по две, върху тях се
разпределя от плънката и се навиват на руло, реди се в намазнена тава.Може да
се поръси със сусам. Баницата се поръсва с мазнина и след това се пече на 200 градуса
за 40-45 минути или до получаване на приятен загар.
Сецана
баница от Ресилския манастир
Необходими
продукти:
за
тестото: 1кг брашно, 400 мл топла вода, 2 с. л. олио
и за намазване 2-3 с. л. оцет, 1 ч. л. сол
|
за плънката: 5
жълтъка, 6 белтъка, 250-300 гр кисело мляко, 1 кг сирене, н1/2 ч. л. сода
бикарбонат.
Занамазване: 1жълтък, 2с.л.зехтин
|
Брашното се пресява,
добавя се солта, водата, оцета и олиото и се замесва тесто. Готово е, когато
спре да лепне. Полученото тесто се разделя на 8 или 10 приблизително еднакви по
големина топки. Всяка от тях се разточва до дебелина около 0,5 см. Подреждат се
в тава или табла, чието дъно е предварително намазнено и се намазват обилно с
олио и отгоре. Покриват се с алуминиево фолио и се изчаква около 20-30 минути,
за да добие тестото исканата и необходима за "дърпане"
еластичност. Докато тестото си почива се приготвя плънката. Единият жълтък
от яйцата се оставя за намазване на баницата, като се добавя и 1 с. л. олио
(или зехтин). Яйцата се разбиват добре, в киселото мляко се добавя содата и
след като шупне, се смесва с разбитите яйца. Краищата на тестото внимателно се
разтеглят, докато се получи почти прозрачна кора. За да е по-фина баницата,
краищата се отстраняват, защото остават по-дебели. Така получената кора се
поръсва с малко олио, натрошено сирене и яйчена смес. Навиването става чрез
повдигане на покривката. Полученото руло се поставя в предварително намазнена
тава. Диаметърът на моята тава за тази доза е около 40 см. Баницата се намазва
с предварително разбития жълтък и 2 с. л. олио.
Леща по манастирски
Продукти: 200 гр. леща, 50 мл
олио, 50 гр кромид лук, 50 гр моркови, 40 гр целина, 150
гр домати, 2 скилидки чесън, 1 с. л. чубрица, 2 с. л. оцет, 1 с.
л. магданоз, сол
Приготвяне:Лещата
се измива и се поставя в тенджерата. Прибавя се лукът, който е нарязан на
дребно, морковите и целината, нарязани на кубчета. Добавят се олиото,
нарязаният на филийки чесън и чубрицата. Всичко се залива със студена вода
и се поставя на умерен огън да ври. 10 минути преди окончателното
сваряване на лещата се прибавят и червените домати, нарязани на
дребно. Готовата супа се подправя със сол и оцет. Супата от леща по
манастирски се поднася с дребно нарязан магданоз.
Доматена
супа с яйце
Необходими
продукти:500 гр. домати, 30 гр краве
масло, лук, фиде, 2 бр яйца, магданоз.
Доматената супа си е
класика в „супения” жанр. Топла, или пък в студени летни варианти, каквато
доматена супа е и гаспачо. Но тъй като горещите дни вече отминаха,
актуални са рецептите за топла доматена супа. За да бъде по-силна и засищаща,
доматената супа трябва да има някоя „силна” добавка. Така например в рецептата
за доматена супа с фиде, това е добавеното мляко, а в настоящата рецепта за
доматена супа с яйце яйцето. Доматена супа с яйце има приятния леко кисел
вкус на доматите, омекотен от маслото и уплътнен от разбитото яйце. Първата
стъпка от рецептата за доматена супа с яйце е подготовката на лука.
Почиствате лука и го нарязвате на дребно, след което го задушавате в тенджера в
разтопеното масло за 2-3 минути. Доматите ги обелвате и ги нарязвате на
средно големи парченца, приблизително с големината на бучка захар и го добавяте
съм лука. Разбърквате добре и наливате 1,5 вода. След като водата заври
добавяте и натрошеното фиде и посолявате (около 1 чаена лъжица сол трябва да е
достатъчна). След като доматената супа поври около 15-20 минути идва моментът
да добавите и яйцата. Те трябва да за добре разбити. Добавяте ги на тънка
струйка към супата, като разбърквате непрекъснато. Получава се ефект „китайска
доматена супа“, защото яйцето трябва да се пресече. Към готовата доматена
супа с яйце добавяте по желание за украса магданоз, или пък малко стрит
сух.
Манастирска
гозба
Продукти: картофи,
нарязани на кубчета, 2 моркова, нарязани на кръгчета, 1 глава лук,
нарязана на ситно, 200 г пресен или консервиран арпаджик, черен пипер на
вкус, сол на вкус, 15 маслини, 200 г гъби, нарязани на
ивици, 3 с. л. ориз, 3 домата, обелени и нарязани на кубчета, 4
с. л. олио, 100 мл бяло вино, 2 с. л. магданоз
В мазнината и 1 с.л.
вода се задушава лукът и морковите. Прибавят се гъбите, арпаджикът и маслините.
Налива се виното и 1/2 ч.ч. гореща вода. Подправя се със сол и пипер. Когато
поомекнат морковите, се слагат картофите, оризът и доматите. Малко преди ястието
да е готово, се слага магданозът.
Постна
мусака от Ресилския манастир
Необходими
продукти: 1кг картофи, 1 глава лук, 5 стръка магданоз, 1
ч.л. червен пипер, 1/2
ч.л. черен пипер, сол, 4
с.л. олио.
За заливката: 2 яйца, 200 г кисело мляко, 1 щип. сода, 1 щип. сол
Картофите се измиват, обелват и нарязват на малки кубчета. Лукът се нарязва на ситни кубчета и се задушава в олиото (1 с.л.) до омекване. Накрая се прибавят ситно нарязаният пресен магданоз (5 стръка) и подправките, и се оставя да къкри още няколко минути. Всичко се изсипва в тавичка. Залива се с вода почти до нивото на картофите и се пече във фурна до извирането й. Накрая се залива с разбитите яйца (2 бр), кисело мляко (200 г), сода (1 щип.) и сол (1 щип.) и се запича за още 10-15 минути, докато заливката се позлати.
За заливката: 2 яйца, 200 г кисело мляко, 1 щип. сода, 1 щип. сол
Картофите се измиват, обелват и нарязват на малки кубчета. Лукът се нарязва на ситни кубчета и се задушава в олиото (1 с.л.) до омекване. Накрая се прибавят ситно нарязаният пресен магданоз (5 стръка) и подправките, и се оставя да къкри още няколко минути. Всичко се изсипва в тавичка. Залива се с вода почти до нивото на картофите и се пече във фурна до извирането й. Накрая се залива с разбитите яйца (2 бр), кисело мляко (200 г), сода (1 щип.) и сол (1 щип.) и се запича за още 10-15 минути, докато заливката се позлати.
Необходими продукти:
9 с.л. вода, 200
гр захар, 150
гр счукани орехи, бадеми, 250
гр бисквити, 170
гр масло, 100
гр шоколад, малко ром. За глазурата: 100 гр шоколад за
готвене, малко масло
В тенджера сложете
водата и захарта и загрейте съдържанието на слаб огън, докато захарта се
разтопи. Добавете маслото, свалете тенджерата от огъня и бъркайте, докато
маслото се разтопи. Щом маслото е напълно разтопено, добавете счуканите
ядки и ситно натрошените бисквити и бъркайте, докато се получи гъста смес.
Получената смес разделете на две части. Разтопете шоколада на водна баня и го
добавете в едната половина от сместа с орехите, а в другата част прибавете
малко ром. В покрита с намазнена хартия за печене правоъгълна тавичка изсипете
първата смес и с ръце оформете квадрат, като най-отгоре и по краищата загладите
с широк нож. Отгоре по същия начин разстелете втората смес. Шоколада за
глазурата разтопете на водна баня, добавете малко масло и с получената глазура
намажете баядерата. Оставете да стегне добре в хладилник (поне за една нощ),
след което нарежете на пастички.
Постна
баклава от Ресилския манастир
Продукти: 1 кг
брашно, 1 лъжица без връх сода бикарбонат, малко оцет,
1 чаена чаша олио и
вода, орехи,1 кг захар, малко грис.
Продуктите се омесват
до получаване на тесто. Разточва се голяма кора и се ръси със смлени орехи и
грис. Навива се в тавата на охлюв и се залива с една чаша топло олио. След като
се изпече и изстине, се залива с вече готовия сироп, който го приготвяме в
съотношение 1:1 захар и вода. Трябва да се получи гъст сироп от 500
мл.
Македонски
постен десерт на презвитера Сузана
Продукти:
1 бр мая, 4
филджана за кафе с вода, 1 лъжица захар, 800 гр. брашно, 500 мл олио.
За плънката: 4 бр ябълки, захар на
око, смлени орехи
Тестото се омесва и се
остава да втаса. Правят се топчета и се разточват на кори. Слагаме
настърганите ябълки, 2 супени лъжици захар и 3 лъжици смлени орехи.
Оформят се триъгълничета и се изпичат. Още топли се поръсват с пудра захар
Манастирска
торта
Необходими
продукти: За блата: 200 гр. масло, 200 гр. цедено
кисело мляко, 400 гр. брашно, 1 пакетче бакпулвер, 1
пакетче ванилия, 200 гр. захар, 700 гр. череши от компот. За
крема: 1 кг. Сметана, 150 гр. пудра захар, 70 гр. ситно нарязани
орехи
Начин
на приготвяне:
Разбийте маслото на
слаб огън и добавете захарта. Разбърквайте до получаване на гладък
крем. Добавете цеденото кисело мляко, бакпулвера и брашното и замесете гладко
тесто. Сложете го в хладилника за 3 ч. да стегне. Разделете тесто на 15 равни
части. От всяка част разточете кора с дебелина 1- 2 см. Всяка кора трябва
да е с дължина около 20 см и широчина 7 см. Отцедете черешите и им премахнете
костилките. Сложете плодовете върху кората и оформете руло. Сложете така
приготвения блат в намазнена тава върху хартия за печене и печете 10-15 минути.
След като са готови рулата ги извадете и оставете да изстинат добре. С
миксер разбийте сладкарската сметана и пудрата захарта. В съд за сервиране
наредете 5 рула и ги намажете със сметана. Отгоре наредете 4 рула и
отново покрийте със сметана. Направете един пласт от 3 рула плюс крем, а после
от 2 и накрая завършете с едно. Така оформената тортата покрийте със сметана.
Украсете със смлени орехи и настърган шоколад. Оставете тортата да престой най-малко
12 часа в хладилник.
Следва продължение
Коментари
Публикуване на коментар