Примамливите аромати на калугерската кухня

Църковното правило повелява: Пост през светата Четиридесетница през Пасха, а също и в сряда и петък да се спазва задължително. В деня Господне, тоест неделя, и в събота, освен Великата събота, се забранява. Не трябва да се забравя, че постът не е самоцел, а преди всичко период на духовно очистване и изискване.
 Калугерската кухня се отличава със своята простота и скромност. Една от основните храни за християните е рибата. На старогръцки ихтис (риба) означава Иисус Христос Божи Син и Спасител. Яденето на риба се разрешава, когато постът е по-облекчен и обикновено се свързва с някой голям християнски празник, който е по време на постите. Постът се облекчава заради празника и тогава църквата позволява риба. В такива дни може да се консумират и охлюви.

Молитва преди обяд
Отче наш, Който си на небесата! 

Да се свети Твоето име, 

да дойде Твоето Царство, 
да бъде Твоята воля, 
както на небето, тъй и на земята; 
насъщния ни хляб дай ни днес, 
и прости нам дълговете ни, 
както и ние прощаваме на нашите длъжници, 
и не въведи нас в изкушение, 
но избави ни от лукавия. 


  Молитва преди вечеря

Ядат бедните и ще се наситят;
ще възхвалят Господа, които Го търсят
и ще бъдат живи сърцата им во веки! Амин!


Рецептите в настоящата публикация са от кухните на Св. Синод,
Софийската Св. Митрополия и някои манастири.

Калугерски салати:
Салата от маруля и ябълка

Нарязва се един брой маруля или зелена салата на ивички. Добавя се една ябълка - грийн смит на ситни кубчета. Посолява се и се подправя с лимонов сок.
Зелена салата от Троянския манастир

Зелената салата се измива и се нарязва на ивички. Прибавя се връзка пресен лук, връзка девесил, магданоз и копър, нарязани на ситно. Овкусява се със сол, зехтин и лимонов сок.
Салата от стъргани домати




2-3 броя зрели домати се настъргват на ренде. Прибавя се 1 глава кромид лук нарязан на ситно. Разбърква се добре и се овкусява със сол. Добавя се малко олио и много магданоз.
Салата от чорбаджийски чушки

5-6 броя чорбаджийски чушки се опичат леко и се обелват. Слагат се в чиния и се заливат със сос от 2 домата, настъргани на ренде. Добавя се сол, магданоз и 2-3 скилидки счукан чесън.

Салата от стар лук

Две големи глави стар лук се нарязват на филийки и се претриват със сол. Поливат се с една супена лъжица олио и оцет. Сипват се в чиния и се гарнират с цели маслини.

Картофена салата



Сварените картофи се обелват и се смачкват с вилица. На дребно се нарязва ч стрък праз лук и се размесва с мачканите картофи. Овкусява се със сол, черен пипер, зелени подправки, олио, оцет или лимонов сок.

Салата от картофи и сухи чушки



Картофите се сваряват, обелват и нарязват на кубчета. Сухи червени чушки около 2-3 броя се сваряват, обелват и накълцват на дребно. Смесват се с картофите. Прибавят се 2-3 скилидки чесън, сол, олио и оцет.

Салата от картофи и пушена риба

Картофите се сваряват, обелват и нарязват на кубчета. Един брой пушена скумрия се изчиства от перките, обезкостява се и се нарязва на ивички. Смесва се с картофите, посолява се и се нарязва на ивички. Смесва се с картофите, посолява се и се подправя със сока от ч лимон.

Салата от картофи с чесън

Картофите се обелват, нарязват се на кубчета, заливат се с вода, колкото да ги покрие и се сваряват. В хаванчето се счуква една глава чесън  с кафена чаша зехтин до получаването на пюре. Добавя се кафена чаша оцет, магданоз на дребно и сол на вкус. Картофите се разбъркват със соса.

Чеснова салата с орехи от Троянския манастир

Няколко глави чесън се обелват и счукват в хаванчето с 2-3 супени лъжици олио или зехтин. Отделно се счукват орехи, които се размесват с лука. Добавя се малко вода, за да се получи гъста каша. Поръсва се с копър и магданоз. Този чеснов сос може да се използва самостоятелно, а също така с него се поливат опечени и обелени чушки или люти чушлета.
Следва – постни калугерски супи

Коментари

Популярни публикации