Примамливите аромати на калугерската кухня
Църковното правило
повелява: Пост през светата Четиридесетница през Пасха, а също и в сряда и петък
да се спазва задължително. В деня Господне, тоест неделя, и в събота, освен
Великата събота, се забранява. Не трябва да се забравя, че постът не е самоцел,
а преди всичко период на духовно очистване и изискване.
Калугерската кухня се отличава със своята
простота и скромност. Една от основните храни за християните е рибата. На
старогръцки ихтис (риба) означава Иисус Христос Божи Син и Спасител. Яденето на
риба се разрешава, когато постът е по-облекчен и обикновено се свързва с някой
голям християнски празник, който е по време на постите. Постът се облекчава
заради празника и тогава църквата позволява риба. В такива дни може да се
консумират и охлюви.
Молитва
преди обяд
Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от лукавия.
Молитва
преди вечеря
Ядат бедните и ще се наситят;
ще възхвалят Господа, които Го търсят и ще бъдат живи сърцата им во веки! Амин!
Рецептите в настоящата публикация са от кухните на Св. Синод,
Софийската Св. Митрополия
и някои манастири.
Калугерски салати:
Салата
от маруля и ябълка
Нарязва се един брой маруля или зелена салата на
ивички. Добавя се една ябълка - грийн смит на ситни кубчета. Посолява се и се
подправя с лимонов сок.
Зелена
салата от Троянския манастир
Зелената салата се измива и се нарязва на ивички.
Прибавя се връзка пресен лук, връзка девесил, магданоз и копър, нарязани на
ситно. Овкусява се със сол, зехтин и лимонов сок.
Салата
от стъргани домати
2-3 броя зрели домати се настъргват на ренде.
Прибавя се 1 глава кромид лук нарязан на ситно. Разбърква се добре и се
овкусява със сол. Добавя се малко олио и много магданоз.
Салата
от чорбаджийски чушки
5-6 броя чорбаджийски чушки се опичат леко и се
обелват. Слагат се в чиния и се заливат със сос от 2 домата, настъргани на
ренде. Добавя се сол, магданоз и 2-3 скилидки счукан чесън.
Салата
от стар лук
Две големи глави стар лук се нарязват на филийки и
се претриват със сол. Поливат се с една супена лъжица олио и оцет. Сипват се
в чиния и се гарнират с цели маслини.
Картофена
салата
Сварените картофи се обелват и се смачкват с
вилица. На дребно се нарязва ч стрък праз лук и се размесва с мачканите
картофи. Овкусява се със сол, черен пипер, зелени подправки, олио, оцет или лимонов сок.
Салата
от картофи и сухи чушки
Картофите се сваряват, обелват и нарязват на
кубчета. Сухи червени чушки около 2-3 броя се сваряват, обелват и накълцват
на дребно. Смесват се с картофите. Прибавят се 2-3 скилидки чесън, сол, олио
и оцет.
Салата
от картофи и пушена риба
Картофите се сваряват, обелват и нарязват на
кубчета. Един брой пушена скумрия се изчиства от перките, обезкостява се и се
нарязва на ивички. Смесва се с картофите, посолява се и се нарязва на ивички.
Смесва се с картофите, посолява се и се подправя със сока от ч лимон.
Салата
от картофи с чесън
Картофите се обелват, нарязват се на кубчета,
заливат се с вода, колкото да ги покрие и се сваряват. В хаванчето се счуква
една глава чесън с кафена чаша зехтин
до получаването на пюре. Добавя се кафена чаша оцет, магданоз на дребно и сол
на вкус. Картофите се разбъркват със соса.
Чеснова
салата с орехи от Троянския манастир
Няколко глави чесън се обелват и счукват в хаванчето
с 2-3 супени лъжици олио или зехтин. Отделно се счукват орехи, които се
размесват с лука. Добавя се малко вода, за да се получи гъста каша. Поръсва
се с копър и магданоз. Този чеснов сос може да се използва самостоятелно, а
също така с него се поливат опечени и обелени чушки или люти чушлета.
Следва
– постни калугерски супи
|
Коментари
Публикуване на коментар