Ароматни постни калугерски супи

Супата е незаменима храна, особено в студените дни. Препоръчва се от хората, които често са на диета. Повечето диетолози считат, че супата е много подходяща, ако човек иска да се храни пълноценно и балансирано. Порция зеленчукова супа създава усещане за ситост, доставя на организма полезни вещества и е с ниско енергийно съдържание. Зеленчуците са с най-малко калории в сравнение с другите групи храни. Те имат високо водно съдържание, почти не съдържат мазнини и имат сравнително малко въглехидрати. 

Супа от коприва

Около 500 гр. Прясна коприва се попарва с вряла вода и се отцежда. Накълцва се ситно. Залива се с топла вода и се вари. Прибавя се 1 глава лук, който го нарязваме на ситно или 2-3 стръка пресен лук, 2-3 сухи червени чушки и сол. Когато чушките се сварят ги изваждаме, обелваме и ги счукваме в хаванче. Връщат се в копривата и се прибавя една чаша ориз. Малко преди свалянето на супата от огъня се добавя 2 лъжици счукани орехи и 1 лъжица маргарин. По същия начин може да се приготви супа от киселец, лапад и спанак.

Супа от джанки от Троянския манастир


На кубчета се нарязват две тиквички, 4-5 картофа и 2 маркова. Заливат се с вода, посоляват се и се варят.  Добавят се шепа джанки и 2 супени лъжици олио. Когато зеленчуците се сварят  се добавя 1 лъжица червен пипер, копър, магданоз и счукан черен пипер.
Супа от тиквички

В една супена лъжица олио или маргарин и малко вода се задушава 1 глава ситно нарязан кромид лук (или 2-3 стръка пресен лук), 2 моркова на кубчета и 500 гр. Тиквички, настъргани на ренде. Когато зеленчуците са полуготови, се прибавя 1 чаша ориз и 2 картофа на кубчета. Подправя се с копър и магданоз.




Чорба от праз лук и сухи чушки

Във вряща вода се пускат 2 стръка праз лук на ивици и 5-6 сухи чушки. Когато зеленчуците станат готови, чушките се изваждат, обелват и нарязват на парчета. Връщат се обратно в тенджерата и се добавят сол и 1 лъжица оцет. Сервира се студена.




Владишка леща

300 гр. леща се заливат с вода и се вари със сол. Когато е почти готова, се прибавя 3 картофа на кубчета. Щом картофите се сварят, се слагат ½ чаена лъжица канела и се маха от огъня. Отделено се пасират 1 глава кромид лук, 3 скилидки чесън и 1 обелен домат. Разбъркват се на гладка каша. Лещата се сипва в купички за сервиране и във всяка се слага по 2 супени лъжици от пюрето.

Чорба от прясно зеле

Една малка зелка се нарязва на лентички и се задушава в олио, заедно с 2 моркова на кубчета и 1 глава кромид лук нарязан на дребно. Залива се с гореща вода, посолява се и се вари до омекване на зеленчуците. Когато чорбата е почти готова, се добавя 2 домата, настъргани на ренде.
Чорбата от прясно зеле е подходяща и за диета:“Колкото повече ядеш, толкова повече, тегло губиш.” Започнете ли я в понеделник, до неделя ще бъдете по-леки с около 2,5 кг. 
Защо диета е толкова популярна? Защото килограмите се губят много бързо. Консумирате без да се ограничавате от супата, като можете да я комбинираш с плодове, печени картофи и т.н. И само наблюдавате как се топят килограмите. Благодарение на това, че в основата и лежат зеленчуци, тази диета има и пречистващ ефект върху организма. 
Как действа? Загубата на тегло е радикална, защото супата е нискокалорична.
А благодарение на многото витамини, които съдържа, тя има и здравословно въздействие. Приемете зеленчуци, течности, целулоза, като добавяте в различните дни плодове, месо, ориз, картофи, мляко.
За една седмица покривате всички хранителни групи. За какви случай е подходяща?
Както за начало на дългосрочна диета, така и за бързо сваляне на теглото.
Супа от гъби

250 гр. пресни гъби се измиват добре, нарязват се и се задушават в олио и малко вода до омекване. Прибавят се 2-3 стръка пресен кромид лук на ивици и се задушава. Залива се с вряща вода, посолява се и се добавя ч малка чаша ориз. Когато оризът стане готов, се размива ч лъжица брашно и червен пипер и се добавят към супата. Подправя се с джоджен и магданоз.

Супа от гъби със спанак

3 стръка пресен лук и 1 стрък пресен чесън се нарязват на ситно. Прибавят се 300 гр. гъби нарязани на парчета и всичко се задушава в малко олио и вода. Долива се още вода, добавя се сол на вкус и 300 гр. спанак или киселец, а за предпочитане е и двете, посолява се и се вари. Почти веднага се слага и шепа фиде. Когато супата е готова, се прибавя  1 лъжица брашно, размито с вода, счукан черен пипер и червен пипер.

Супа от сушени гъби

300 гр. сушени гъби се пускат във вряща вода.. Посолява се. Прибавя се  1 глава ситно нарязан кромид лук, 2 моркова на кубчета и малка чашка ориз. Когато зеленчуците са готови, се слагат 2 домата, настъргани на ренде или от консерва. Подправя се с магданоз и 1 супена лъжица магданоз.

Гъбена супа от Троянския манастир
500 гр печурки се нарязват и задушават в олио. Долива се вода и се прибавя 1 глава кромид лук на ситно, сол, 1 супена лъжица олио, червен пипер. Към края се слагат два домата, нарязани на дребно. Чорбата се сгъстява с 1 супена лъжица брашно. Ръси се магданоз.

Чорба от праз лук с чушки

1 стрък праз лук и 2 моркова се нарязват на ситно и сваряват. Прибавя се 1 малка чаша ориз. Когато оризът се готов, се добавят  2 накълцани домата, 1 лъжица олио и сол. Накрая се нарязват 3-4 печени и обелени чушки. Вари се още 5 минути. Подправя се с чубрица и магданоз.

Царска чорба от отец Георги Сотиров от Капиновския манастир


В една паница ледено студена вода се слагат 5-6 стръка пресен чесън, нарязан на ситно. Опича се 1 суха люта чушка и се начуква в хаванчето. Добавя се към чорбата. Ръси се със сол, копър и се добавят 2 супени лъжици оцет. Дядото на о. Георги е имал фабрика за дървен материал в с. Горно Озирово. Бил е в добри отношения с цар Борис, който веднъж отишъл да го посети. По пътя колата на царя закъсала и се наложило да го изтеглят. Овчар насял стадото си наблизо. Той предложил гостоприемството си на непознатите си и ги нахранил с чорба, чиято рецепта е тази. Така и не разбрал овчарят, че гощава царя. Хората от селото познавали пътниците и оттогава тази чорба се нарича „царска”.
Продължение от Примамливите аромати на калугерската кухня:https://culinaryflav.blogspot.bg/2017/12/blog-post_46.html#more

Коментари

Популярни публикации