Аромати на постни калугерски ястия




Продължение на: https://culinaryflav.blogspot.bg/2017/12/blog-post_29.html и https://culinaryflav.blogspot.bg/2017/12/blog-post_46.html
Според църковните правила постите са начин за борба с греха чрез въздържание от храна. Има различни степени на ограничение, които се различават по разрешените храни и църковния календар показва различни периоди определени за даден вид пости. Тъй като някои от видовете пости са строги е важно хранителния режим да се съобразява с физическото състояние на човек.
Тиквички с ориз


1 кг пресни тиквички се нарязват на кубчета. В подсолена вода се сваряват. Отделно в олио се запържва 1 глава кромид лук, ситно нарязани и 1 чаша ориз, докато стане прозрачен. Тиквичките заедно с водата се изсипват в тавичка, прибавят се лукът и оризът, ръси се обилно с копър и се пече, докато оризът стане готов.
Плакия от тиквички


500 гр тиквички се сваряват в подсолена вода, нарязани на кубчета. Отделно се сваряват 500 гр зрял фасул. В олио и малко бульон от тиквички се задушава 2 моркова нарязани на кубчета, 3 скилидки чесън на филийки, 1 връзка пресен лук ситно нарязан и листа от целина. Когато омекнат, се поръсва 1 супена лъжица брашно и 1 чаена лъжица червен пипер. Разрежда се с бульона от тиквичките и фасула. В тавичка се изсипват сварените тиквички и зеления фасул, задушените зеленчуци, 2 домата настъргани на ренде, сол и счукан черен пипер. Ръси се с копър и магданоз. Пече се в умерена фурна около 20 минути.

Марули с ориз от Троянския манастир
Две пресни марули  и 1 връзка пресен лук се измиват и нарязват на ситно. Задушават се в олио и отделно се запържва 1 чаена чаша ориз. В тавичката се сипват марулите, оризът, 2 домата настъргани на ренде. Посолява се  и се наливат 3 чаени чаши вода. Запича се във фурната, докато оризът стане готов.

Чушки пълнени със зеленчуци от Троянския манастир

Задушават се с малко олио и вода ч глава кромид лик нарязан на ситно, 2 моркова на кубчета, ¼ зелка на ивици, 200 г зелен грах. Подправят се със сол, счукан черен пипер, копър, магданоз и девесил. Изчистват се от семената 500 гр. Зелени чушки и се пълнят със зеленчуците. Нареждат се в тава, поливат се с малко вода и олио и се пекат на умерена фурна. Със зеленчуковата смес могат да се пълнят тиквички и патладжани.

Пълнени картофи


Няколко едри картофа се обелват и издълбават. В олио се запържва 1 глава кромид лук и чаша ориз. Прибавя се вода, сол и оризът се разварява. Подправя се с копър и магданоз. Картофите се пълнят с ориз, нареждат се в тавичка и се налива  1чаша вода и малко олио. Пекат се. Когато са почти готови, върху всеки картоф се поставя кръгче от домата. Ястието се пече още 10 минути.

Картофи с гъби от отец Николай Николов
5-6 броя картофи се обелват и се нарязват на кубчета. Поставя се в йенска или глинена тенджера с капак. Добавят се 300 гр. Сварени гъби, 2 глави кромид лук, нарязан на филийки, 1 морков на кубче, 1 настърган домат, сол и магданоз. Тенджерата се захлупва и се задушава на умерена температура във фурната.

Каша с гъби от отец Николай
В подсолена вода се сваряват 500 гр гъби заедно с 300 гр млада коприва, киселец, лапад, накълцани на ситно. Задушава се 1 глава ситно нарязан кромид лук в олио и малко вода. Прибавят се гъбите и зеленото, 2 настъргани домата на ренде, 1 супена лъжица размито брашно, черен пипер и червен пипер. Вари се още 15 минути до сгъстяване.

Пържени печурки от отец Георги


Около 500 гр. Дребни  печурки се измиват, подсушават и се пускат в тиган с нагорещено олио. Пържат се 5 минути. Към гъбите се прибавят 2 скилидки чесън на филийки и сокът на половин лимон. Ръси се сол и счукан черен пипер. Гъбите се пържат до златисто. Подправят се с магданоз и копър.

Манастирска яхния от дюли
Една малка глава кромид лук се реже на ситно и се задушава в олио и малко вода.Прибавят се 500 гр дюли на кубчета и 1 чаена лъжичка захар.Налива се вода и дюлите се варят. Прибавя се сол и една чаена лъжичка червен пипер. Когато дюлите омекнат, се добавят 2 картофа, настъргани на ренде, докато се разварят, за да се сгъсти яденето. Накрая се добавят 2 домата, ситно нарязани, счукан черен пипер и магданоз. Поднася се с резенче лимон.

Яхния от праз
В олио се задушават 2-3 стръка праз лук, като бялото на лука се реже на едро, а зеленото на ситно. Слага се в тавичка и се прибавя 1 чаша ориз, сол, магданоз и чубрица. Отгоре се нареждат домати на кръгчета. Сипва се 1 чаша вода и се пече до набъбването на ориза.

Зелен фасул плакия от дядо Геласий
Около 1 кг зелен фасул се сварява със сол и вода. Претрива се през цедка на гъста каша, може и с миксер.В малко количество олио  се запържва 1 лъжица брашно и се прибавя към фасула. Полученото пюре се вари още няколко минути на тих огън като непрекъснато се бърка. Добавя се малко червен пипер. След като стане готова плакията се добавя копър, магданоз и чесън.


Царска туршия с ориз от Троянския манастир
Царска туршия около 300 гр се накисва във вода да се обезсоли, отцежда се и се запържва в олио заедно с 1 глава кромид лук на филийки. Добавя се 1 чаша ориз и се запържва и той. Сипва се в тавата, наливат се 3 чаши вода, прибавят се сол, 1 супена лъжица червен пипер, листа целина, копър и магданоз на ситно и се пече до готовност на ориза.

Сарми със стафиди и сушени сливи


Задушава се 1 глава накълцан кромид лук в олио до златисто. Прибавя се 1 чаша ориз и се запържва. Сипва се вода да се развари оризът. Посолява се и се прибавя една шепа стафиди и 5-6 сини сливи, нарязани на парченца. Правят се сармите с листа от кисело зеле, с лозови листа или се пълнят сухи чушки. Подреждат се в тенджера и се заливат с вода, в която е размито брашно, сол и черен пипер. Варят се на тих огън.

Сарми с боб от Троянския манастир
300 гр. боб се начуква и се накисва във вода за няколко часа. Отцежда се и се вари в чиста вода на тих огън. Отделно се задушават в олио и малко вода 1 глава накълцан кромид лук, 1 морков на кубчета нарязан, листа целина. Прибавя се 1 супена лъжица ориз и се налива още вода, за да се развари. Свареният вече боб се съединява със зеленчуците, посолява се и се подправя с джоджен. С тази смес се увиват листата от кисело зеле на сарма, които се нареждат в тенджера, налива се вода и се варят на умерена температура. По същият начин могат да се приготвят и пълнени сухи, червени чушки.

Коментари

Популярни публикации