Постни
десерти, закуски, баници
Грис-халва
със стафиди и орехи
Продукти: 2 ч.ч. грис,2 ч.ч.
захар, ½ ч.ч. олио, 2 ч.ч. вода, ½ ч.ч. орехи, ½ ч.ч. стафиди, канела.
Запържва се грис на
слаб огън в дълбок тиган или тавичка до зачервяване. Залива се с горещия сироп,
приготвен от захарта и водата, като се бърка непрекъснато. Добавят се смлените
орехи, като се запазват 2-3 цели орехови ядки за декорация накрая. Прибавят се
половината стафиди и щипка канела. Сместа отново се разбърква и се слага в
купички за крем карамел. След като изстине грисът се обръща в десертни чинии.
Отгоре се поръсва с канела на вкус и се украсява с цели орехови ядки и
стафиди.
Ябълков
сладкиш с грис
Продукти:1
ч.ч. (200 г) грис,1 ч.ч. (200 г)
брашно,1 ч.ч. (200 г) захар,1 кг ябълки,олио,канела.
Начин
на приготвяне: Грис, брашното, и захарта се смесват
добре сухи. В тавичка се слага малко олио и върху него се изсипват настърганите
на едро ренде и поръсени с канела ябълки. Върху тях се изсипва сухата смес и
сладкишът се пече в умерена фурна.
Пълнозърнест
веган ябълков кекс
Продукти:
1 с. л.смляно ленено семе, 2 ч. ч.брашно от спелта, лимец или пълнозърнесто
пшенично, 2 ч. л.бакпулвер, 1 ч. л.сода бикарбонат, ⅓ ч. л.морска сол, ½ ч.
л.канела, 1 щипка индийско орехче, ½ ч. ч.кафява захар, ½ ч. ч.стафиди, ½ ч.
ч.орехи, 1 ч. ч.зелена ябълка едро настъргана, 1 с. л.лимонова кора, фино
настъргана, 1 с. л.лимонов сок, 1 с. л.мед, 300 мл бадемово, соево,
кокосово или друго растително мляко;
за
поръсване:1 с. л.кокосово масло, 1 с. л.кафява захар, 1
с. л.пълнозърнесто брашно, ½ ч.
л.канела.
Начин
на приготвяне:Лененото семе се залива с 3 с.л. вряща
вода и се оставя да постои 5 мин. Смесват
се брашното, бакпулверът, содата, солта, канелата, индийското орехче, захарта,
стафидите и орехите. Разбъркват се
заедно накиснатото ленено семе, ябълката, лимоновата кора, лимоновият сок, ,
медът и млякото. Течните съставки се
сипват при сухите и се разбъркват кратко, за да се смесят.Сипва се във форма за
кекс, намазана с олио и поръсена с галета. Пече се около 50 мин. във фурна,
загрята на 180º С.
Мекици
от Троянския манастир
Необходими
продукти: 500 мл хладка вода, 20 г мая за хляб, 1 равна ч.л.
сол, 1/2 ч.л. захар, 2 с.л. олио, 1 кг брашно.
Начин
на приготвяне: Първо маята се разтваря в купичка с 200
мл от водата. Като се разтвори до еднородна течност, се изсипва в съда, в който
ще се омесва тестото. Добавят се солта, захарта, олиото и останалата 300 мл
вода и се разбърква. След това се добавя брашното на части, като може да не се
използва всичкото брашно, а само колкото е необходимо до получаване на меко
тесто, леко лепкаво. Оставя се на топло да втаса, след което мекиците се пържат
в добре сгорещено олио, като се откъсва от тестото и се раздърпва до получаване
на желания размер на мекичките. При раздърпването на мекиците е необходимо
ръцете да бъдат намазани с олио, за да не залепва тестото по ръцете.
Манастирска
питка
Необходими
продукти: 500 гр. брашно(може да отиде и повече), 300 мл
хладка вода, 2 с.л. оцет, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар или по –малко, 1 ч.л. сода
бикарбонат, 1 п. бакпулвер, 2-3 с.л. растителна мазнина,червен пипер,шарена сол.
Начин
на приготвяне: Пресява се брашното,заедно със солта и
бакпулвера. В чашка се смесват оцета
,содата и захарта. Разбърква се и се налива водата. Прави се кладенче в брашното,добавя се олиото и по малко от водата
,в която са разтворени оцета,содата и захарта. Замесва се тестото. Меси се около 10 минути, до меко лепкаво тесто.
Оставя се да почине(лично аз обаче,преди това го удрям в масата до 50 пъти) и
се оформя питка по желание. Пече се в предварително загрята на 200*С фурна
около 40-50 минути. Изважда се и се
залива с тънка струйка растителна мазнина. Поръсва се с шарена сол и червен
пипер. Задушава се с кърпа. Ако
питата е за Бъдни вечер от тестото се отделя малко топче, от което се прави
подходяща украса-кръст, плодове, животни и др. И в нея се слага парата.
Белоградчишка
баница
Продукти:1
пакет кори, 600 гр.
почистен и нарязан праз лук, 100 мл. зехтин, 200 мл. газирана вода, 1 ч.л. (с
връх) сушен магданоз, сол на вкус.
Приготвяне:
Праз
лукът се задушава в зехтина. Прибавя се водата и се оставя на котлона, при
непрекъснато бъркане, докато не изври течността. Добавят се магданозът и солта.
Плънката се нанася върху две кори (които не се намазват с нищо помежду им) и се
завива на руло. Подрежда се като охлюв в тавичка, намазана с маргарин. По същия
начин се процедира и с останалата плънка и кори до образуването на вита баница.
Разтапя се маргарина и се залива баницата, като се внимава да е равномерно и да
няма сухи участъци. Залива се с газираната вода. По желание се поръсва със
сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 мин.
Коментари
Публикуване на коментар