Постни десерти, закуски, баници






Грис-халва със стафиди и орехи

Продукти: 2 ч.ч. грис,2 ч.ч. захар, ½ ч.ч. олио, 2 ч.ч. вода, ½ ч.ч. орехи, ½ ч.ч. стафиди, канела.
Запържва се грис на слаб огън в дълбок тиган или тавичка до зачервяване. Залива се с горещия сироп, приготвен от захарта и водата, като се бърка непрекъснато. Добавят се смлените орехи, като се запазват 2-3 цели орехови ядки за декорация накрая. Прибавят се половината стафиди и щипка канела. Сместа отново се разбърква и се слага в купички за крем карамел. След като изстине грисът се обръща в десертни чинии. Отгоре се поръсва с канела на вкус и се украсява с цели орехови ядки и стафиди. 

Ябълков сладкиш с грис
Продукти:1 ч.ч. (200 г) грис,1 ч.ч. (200 г) брашно,1 ч.ч. (200 г) захар,1 кг ябълки,олио,канела.
Начин на приготвяне: Грис, брашното, и захарта се смесват добре сухи. В тавичка се слага малко олио и върху него се изсипват настърганите на едро ренде и поръсени с канела ябълки. Върху тях се изсипва сухата смес и сладкишът се пече в умерена фурна.

Пълнозърнест веган ябълков кекс
Продукти: 1 с. л.смляно ленено семе, 2 ч. ч.брашно от спелта, лимец или пълнозърнесто пшенично, 2 ч. л.бакпулвер, 1 ч. л.сода бикарбонат, ⅓ ч. л.морска сол, ½ ч. л.канела, 1 щипка индийско орехче, ½ ч. ч.кафява захар, ½ ч. ч.стафиди, ½ ч. ч.орехи, 1 ч. ч.зелена ябълка едро настъргана, 1 с. л.лимонова кора, фино настъргана, 1 с. л.лимонов сок, 1 с. л.мед, 300 мл бадемово, соево, кокосово или друго растително мляко;
за поръсване:1 с. л.кокосово масло, 1 с. л.кафява захар, 1 с. л.пълнозърнесто брашно, ½ ч. л.канела. 
Начин на приготвяне:Лененото семе се залива с 3 с.л. вряща вода и се оставя да постои 5 мин. Смесват се брашното, бакпулверът, содата, солта, канелата, индийското орехче, захарта, стафидите и орехите. Разбъркват се заедно накиснатото ленено семе, ябълката, лимоновата кора, лимоновият сок, , медът и млякото. Течните съставки се сипват при сухите и се разбъркват кратко, за да се смесят.Сипва се във форма за кекс, намазана с олио и поръсена с галета. Пече се около 50 мин. във фурна, загрята на 180º С. 

Мекици от Троянския манастир
Необходими продукти: 500 мл хладка вода, 20 г мая за хляб, 1 равна ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар, 2 с.л. олио, 1 кг брашно.
Начин на приготвяне: Първо маята се разтваря в купичка с 200 мл от водата. Като се разтвори до еднородна течност, се изсипва в съда, в който ще се омесва тестото. Добавят се солта, захарта, олиото и останалата 300 мл вода и се разбърква. След това се добавя брашното на части, като може да не се използва всичкото брашно, а само колкото е необходимо до получаване на меко тесто, леко лепкаво. Оставя се на топло да втаса, след което мекиците се пържат в добре сгорещено олио, като се откъсва от тестото и се раздърпва до получаване на желания размер на мекичките. При раздърпването на мекиците е необходимо ръцете да бъдат намазани с олио, за да не залепва тестото по ръцете.

Манастирска питка
Необходими продукти: 500 гр. брашно(може да отиде и повече), 300 мл хладка вода, 2 с.л. оцет, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар или по –малко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 п. бакпулвер, 2-3 с.л. растителна мазнина,червен пипер,шарена сол.
Начин на приготвяне: Пресява се брашното,заедно със солта и бакпулвера. В чашка се смесват оцета ,содата и захарта. Разбърква се и се налива водата. Прави се кладенче в брашното,добавя се олиото и по малко от водата ,в която са разтворени оцета,содата и захарта. Замесва се тестото. Меси се около 10 минути, до меко лепкаво тесто. Оставя се да почине(лично аз обаче,преди това го удрям в масата до 50 пъти) и се оформя питка по желание. Пече се в предварително загрята на 200*С фурна около 40-50 минути. Изважда се и се залива с тънка струйка растителна мазнина. Поръсва се с шарена сол и червен пипер. Задушава се с кърпа. Ако питата е за Бъдни вечер от тестото се отделя малко топче, от което се прави подходяща украса-кръст, плодове, животни и др. И в нея се слага парата.

Белоградчишка баница
Продукти:1 пакет  кори, 600 гр. почистен и нарязан праз лук, 100 мл. зехтин, 200 мл. газирана вода, 1 ч.л. (с връх) сушен магданоз, сол на вкус.
Приготвяне: Праз лукът се задушава в зехтина. Прибавя се водата и се оставя на котлона, при непрекъснато бъркане, докато не изври течността. Добавят се магданозът и солта. Плънката се нанася върху две кори (които не се намазват с нищо помежду им) и се завива на руло. Подрежда се като охлюв в тавичка, намазана с маргарин. По същия начин се процедира и с останалата плънка и кори до образуването на вита баница. Разтапя се маргарина и се залива баницата, като се внимава да е равномерно и да няма сухи участъци. Залива се с газираната вода. По желание се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна  на 180 градуса около 30 мин.

Коментари

Популярни публикации