Курбани
Курбанът е
благословение на храма с молитва за здраве на тези, които го принасят и са го
обрекли на Бога, на Св. Богородица или на светията, който го закрилия. Курбан
се прави по повод на някое важно събитие в живота на човека – най-често когато
се е избавил от смърт, болест или нещастие. В манастирите и храмовете се вари
курбан в деня на храмовия празник. Тъй като курбан се прави в по-голямо
количество, в рецептите не са посочени мерки.
Постен курбан
В тенджера със студена
вода се слага кромид лук на филийки и моркови на колелца. Добавя се олио, сол и
червен пипер.Когато зеленчуците са почти свраени, се нарязват картофи на
кубчета. Курбанът се сваля от огъня и му се прибавят счукан чесън, оцет и
магданоз.
Библейски курбан
Прави се само от месо.
Нарязва се на късчета и се кисне 1 час във вода. Водата се отцежда. Месото се
слага в студена вода и се вари. През цялото време пяната се обира. Солта се
слага по средата на варенето.
Курбан по шопски
Месото на късчета се
слага в студена вода и се вари без сол, като пяната се обира. По средата на
варенето се прибавя накълцат кромид лук, моркови на колелца, тиквички и картофи
на кубчета. Посолява се. Ръси се обилно с чубрица, калофер и девесил.
Курбан от агнешка
карантия
Агнешки бял дроб, черва
и шкембе се измиват добре и се пускат за малко във вряща вода. После тя се
изхвърля. Карантията се слага отново във вода и се сварява. Изважда се и се
нарязва на парчета. В бульона се слага ситно нарязан лук, а когато омекне, се
връща карантията заедно с изчистен и измит ориз. Посолява се. Разбиват се
яйцата и се прибавят към курбана да се
пресекне. Подправя се с оцет, магданоз и девесил.
Курбан със сухи чушки
Месото се нарязва на
дребни късчета и се слага в студена вода. Вари се, като пяната се обира.
Прибавя се ситно накълцано кромид лук, сухи червени чушки и сол. Когато всичко
е готово, чушките се изваждат, обелват и нарязват на ситно. Връщат се обратно в
тенджерата. Отделно в масло се запържват няколко лъжици брашно до златисто.
Разреждат се с бульон и се прибавят към курбана. Разбиват се яйца и се сипват в
съда да се пресекат. Подправя се с джоджен.
Коментари
Публикуване на коментар