Курбани


Курбанът е благословение на храма с молитва за здраве на тези, които го принасят и са го обрекли на Бога, на Св. Богородица или на светията, който го закрилия. Курбан се прави по повод на някое важно събитие в живота на човека – най-често когато се е избавил от смърт, болест или нещастие. В манастирите и храмовете се вари курбан в деня на храмовия празник. Тъй като курбан се прави в по-голямо количество, в рецептите не са посочени мерки.

Постен курбан
В тенджера със студена вода се слага кромид лук на филийки и моркови на колелца. Добавя се олио, сол и червен пипер.Когато зеленчуците са почти свраени, се нарязват картофи на кубчета. Курбанът се сваля от огъня и му се прибавят счукан чесън, оцет и магданоз.

Библейски курбан
Прави се само от месо. Нарязва се на късчета и се кисне 1 час във вода. Водата се отцежда. Месото се слага в студена вода и се вари. През цялото време пяната се обира. Солта се слага по средата на варенето.

Курбан по шопски
Месото на късчета се слага в студена вода и се вари без сол, като пяната се обира. По средата на варенето се прибавя накълцат кромид лук, моркови на колелца, тиквички и картофи на кубчета. Посолява се. Ръси се обилно с чубрица, калофер и девесил.

Курбан от агнешка карантия
Агнешки бял дроб, черва и шкембе се измиват добре и се пускат за малко във вряща вода. После тя се изхвърля. Карантията се слага отново във вода и се сварява. Изважда се и се нарязва на парчета. В бульона се слага ситно нарязан лук, а когато омекне, се връща карантията заедно с изчистен и измит ориз. Посолява се. Разбиват се яйцата и се прибавят  към курбана да се пресекне. Подправя се с оцет, магданоз и девесил.

Курбан със сухи чушки

Месото се нарязва на дребни късчета и се слага в студена вода. Вари се, като пяната се обира. Прибавя се ситно накълцано кромид лук, сухи червени чушки и сол. Когато всичко е готово, чушките се изваждат, обелват и нарязват на ситно. Връщат се обратно в тенджерата. Отделно в масло се запържват няколко лъжици брашно до златисто. Разреждат се с бульон и се прибавят към курбана. Разбиват се яйца и се сипват в съда да се пресекат. Подправя се с джоджен.

Коментари

Популярни публикации