Калугерски
супи и ястия от риба
Рибена
чорба по манастирски
500 гр. дребна риба се
измива добре и се залива с 1 литър студена вода, посолява се и се вари 15
минути. Рибата се изважда и в бульон се поставят 1 глава кромид лук, 2-3 зелени
чушки и 2-3 картофа, нарязани на ситно. Когато зеленчуците омекнат, се прибавят
10 маслини, попарени и нарязани на ивици, заедно с 1 супена лъжица олио и 1
домат, настърган на ренде. Рибата също се връща в бульона и се вари още 5
минути. Поръсва се с магданоз и счукан черен пипер.
Рибена
саламура от отец Георги от Капиновския манастир
Изпичат се на въглени 5
речни риби. Опичат се 2 люти чушки. Рибите се накъсват на парчета, а чушките се
стриват в хаван. В тенджерата се сипва вода, посолява се и когато заври, в нея
се пуска 1 глава ситно нарязан лук, риба и чушки. Ври още 5 минути. Накрая се
добавя една връзка ситно нарязан магданоз.
Саламура
от риба от Гложенския манастир
Около 500 гр речна риба
се припича на котлона и се накъсва на парчета. Кипва се вода, в която се пуска
рибата да ври 3 минути. Слага се сол, 2 домата на ситно, 2-3 скилидки счукан
чесън, черен пипер, мащерка.
Гложенска
мора от отец Панкратий
Около 500 гр речна риба
се овалва в брашно и се пържи до златисто в сгорещено олио. Кипва се вода и в
нея се добавят два моркова на кубчета и 3 чушки на ивици. Рибата се слага в
тенджерата и се ври 2-3 минути. Добавя се един домат на ситно, сол, счукан черен
пипер, мащерка.
Рибена
чорба от Троянския манастир
От една едра риба
главата и опашката се сваряват в подсолена вода. Обезкостяват се, а бульонът се
прецеждат. Отделно се сваряват 1 глава кромид лук, 1 морков , 2-3 картофа на
кубчета. Прибавят се листа целина, магданоз, черен пипер на зърна. Когато
зеленчуците са готови, се съединяват с рибния бульон и месото. Размива се 1
супена лъжица брашно. Ръси се девисил.
Маринована
риба от дядо Генадий
Смесват се 500 мл оцет,
500 мл бяло вино, 2 л вода, сол, дафинов лист, зърна черен пипер, бахар.
Настъргва се индийско орехче. Марината се поставя на котлона да заври. В нея се
пускат цели пъстърви, може и друга едра речна риба. Вари се 5-7 минути. Рибата
се изважда в чиния и се залива с разтопено масло.
Попчета
по калугерски от Помороийския манастир
Около килограм попчета
се изчистват, измиват се добре и се оставят да се изцеди водата от тях.
Посоляват се. Овалват се в брашно и се пържат в сгорещено олио. Десетина
скилидки чесън се начукват и се размачкват с половин чаша оцет или лимонов сок.
Попчетата се нареждат в чиния и се поливат с чесновия оцет.
Шаран
на керемида от отец Николай Николов
Почиства се шарана и се
измива. Осолва се и се намазва обилно с олио. Поставя се върху керемида или
глинена тавичка. Около него се слага 3-4 глави кромид лук нарязан на филийки и
2 домата на резенчета. Ръси се черен пипер. Върху шарана се нареждат резенчета
лимон. Пече се на слаба фурна.
Шаран
върху сол
Около килограм шаран се
изчиства, измива се и се подсушава добре. Във вътрешността му се поставя стрък
пресен девесил. В тава се сипва равномерно готварска сол около сантиметър.
Шаранът се намазва с олио и се поставя върху солта. Пече се на умерена фурна.
Изважда се внимателно и се поставя в чиния. Поръсва се с лимонов сок.
Печена
риба от дядо Геласий
Около килограм едра
риба се изчиства, измива и осолява, и поставя в тава, намазана с олио. Отделно
се задушават 2-3 глави кромид лук на ивици. Към него се прибавят 3 сварени
моркова, нарязани на кубчета, 2 лъжици доматено пюре, дафинов лист, счукан
черен пипер, 5 ореха и 5 скилидки чесън.Сместа се посолява и се добавя 1 лимон
на кубчета. Рибата се покрива равномерно със зеленчуците и се пече на умерена
фурна.
Никулденски
шаран баница
Замесва се тесто в
горната рецепта и се разделя на седем топка.Оставя се да втаса. Почиства се
един едър шаран, измива се и се осолява. Нарязва се на порции. Отделно се
нарязват на филийки 2 глави кромид лук и се смачкват с 1 чаша счукани орехи,
сол и магданоз. Всяко топче се разточва на кори. Една върху друга се поставят
четири кори, като се поръсват с лука и малко олио. Върху четвъртата кора се
нареждат парчетата шаран, а върху него по същия начин са поставят останалите
три кори. Пече се в умерена фурна. Когато баницата е готова, се поръсва с малко
вода и се покрива с чиста кърпа да омекне.
Шаран
от отец Георги
Около 1 кг шаран се
изчиства, осолява се и се поставя в тавичка, по дъното на която са наредени 500
гр картофи на кубчета. Във вътрешността на шарана се поставят резенчета домати
и лимон. Отделно се запържват две глави кромид лук, нарязан на филийки, докато
омекне. Слага се сол и 1 супена лъжица брашно, която също се запържва. Налива
се малко вода, за да се получи каша. Прибавя се магданоз и девесил и шаранът се
заливат със соса. Отгоре се нареждат кръгчета лимон. Пече се до розово.
Коментари
Публикуване на коментар