Калугерски супи и ястия от риба
Рибена чорба по манастирски

500 гр. дребна риба се измива добре и се залива с 1 литър студена вода, посолява се и се вари 15 минути. Рибата се изважда и в бульон се поставят 1 глава кромид лук, 2-3 зелени чушки и 2-3 картофа, нарязани на ситно. Когато зеленчуците омекнат, се прибавят 10 маслини, попарени и нарязани на ивици, заедно с 1 супена лъжица олио и 1 домат, настърган на ренде. Рибата също се връща в бульона и се вари още 5 минути. Поръсва се с магданоз и счукан черен пипер.

Рибена саламура от отец Георги от Капиновския манастир

Изпичат се на въглени 5 речни риби. Опичат се 2 люти чушки. Рибите се накъсват на парчета, а чушките се стриват в хаван. В тенджерата се сипва вода, посолява се и когато заври, в нея се пуска 1 глава ситно нарязан лук, риба и чушки. Ври още 5 минути. Накрая се добавя една връзка ситно нарязан магданоз.

Саламура от риба от Гложенския манастир
Около 500 гр речна риба се припича на котлона и се накъсва на парчета. Кипва се вода, в която се пуска рибата да ври 3 минути. Слага се сол, 2 домата на ситно, 2-3 скилидки счукан чесън, черен пипер, мащерка.

Гложенска мора от отец Панкратий
Около 500 гр речна риба се овалва в брашно и се пържи до златисто в сгорещено олио. Кипва се вода и в нея се добавят два моркова на кубчета и 3 чушки на ивици. Рибата се слага в тенджерата и се ври 2-3 минути. Добавя се един домат на ситно, сол, счукан черен пипер, мащерка.

Рибена чорба от Троянския манастир
От една едра риба главата и опашката се сваряват в подсолена вода. Обезкостяват се, а бульонът се прецеждат. Отделно се сваряват 1 глава кромид лук, 1 морков , 2-3 картофа на кубчета. Прибавят се листа целина, магданоз, черен пипер на зърна. Когато зеленчуците са готови, се съединяват с рибния бульон и месото. Размива се 1 супена лъжица брашно. Ръси се девисил.

Маринована риба от дядо Генадий

Смесват се 500 мл оцет, 500 мл бяло вино, 2 л вода, сол, дафинов лист, зърна черен пипер, бахар. Настъргва се индийско орехче. Марината се поставя на котлона да заври. В нея се пускат цели пъстърви, може и друга едра речна риба. Вари се 5-7 минути. Рибата се изважда в чиния и се залива с разтопено масло.

Попчета по калугерски от Помороийския манастир

Около килограм попчета се изчистват, измиват се добре и се оставят да се изцеди водата от тях. Посоляват се. Овалват се в брашно и се пържат в сгорещено олио. Десетина скилидки чесън се начукват и се размачкват с половин чаша оцет или лимонов сок. Попчетата се нареждат в чиния и се поливат с чесновия оцет.

Шаран на керемида от отец Николай Николов
Почиства се шарана и се измива. Осолва се и се намазва обилно с олио. Поставя се върху керемида или глинена тавичка. Около него се слага 3-4 глави кромид лук нарязан на филийки и 2 домата на резенчета. Ръси се черен пипер. Върху шарана се нареждат резенчета лимон. Пече се на слаба фурна.

Шаран върху сол
Около килограм шаран се изчиства, измива се и се подсушава добре. Във вътрешността му се поставя стрък пресен девесил. В тава се сипва равномерно готварска сол около сантиметър. Шаранът се намазва с олио и се поставя върху солта. Пече се на умерена фурна. Изважда се внимателно и се поставя в чиния. Поръсва се с лимонов сок.

Печена риба от дядо Геласий
Около килограм едра риба се изчиства, измива и осолява, и поставя в тава, намазана с олио. Отделно се задушават 2-3 глави кромид лук на ивици. Към него се прибавят 3 сварени моркова, нарязани на кубчета, 2 лъжици доматено пюре, дафинов лист, счукан черен пипер, 5 ореха и 5 скилидки чесън.Сместа се посолява и се добавя 1 лимон на кубчета. Рибата се покрива равномерно със зеленчуците и се пече на умерена фурна.

Никулденски шаран баница
Замесва се тесто в горната рецепта и се разделя на седем топка.Оставя се да втаса. Почиства се един едър шаран, измива се и се осолява. Нарязва се на порции. Отделно се нарязват на филийки 2 глави кромид лук и се смачкват с 1 чаша счукани орехи, сол и магданоз. Всяко топче се разточва на кори. Една върху друга се поставят четири кори, като се поръсват с лука и малко олио. Върху четвъртата кора се нареждат парчетата шаран, а върху него по същия начин са поставят останалите три кори. Пече се в умерена фурна. Когато баницата е готова, се поръсва с малко вода и се покрива с чиста кърпа да омекне.

Шаран от отец Георги


Около 1 кг шаран се изчиства, осолява се и се поставя в тавичка, по дъното на която са наредени 500 гр картофи на кубчета. Във вътрешността на шарана се поставят резенчета домати и лимон. Отделно се запържват две глави кромид лук, нарязан на филийки, докато омекне. Слага се сол и 1 супена лъжица брашно, която също се запържва. Налива се малко вода, за да се получи каша. Прибавя се магданоз и девесил и шаранът се заливат със соса. Отгоре се нареждат кръгчета лимон. Пече се до розово.

Коментари

Популярни публикации