Калмари

Калмари със зехтин

Калмарите се изчистват и се попарват – маха се ципата. Слага се студена вода и се варят заедно със сол, 1 супена лъжица оцет, 3 супени лъжици бяло вино, зърна бахар, десетина зърна черен пипер и дафинов лист. Когато станат готови, се оцеждат и още горещи се заливат със сос от загрят зехтин, в който е нарязана на тънко скилидка чесън и е настъргано малко индийско орехче. Сервират се със сварени в подсолена вода и половин чаша бяло вино картофи, нарязани на кубчета.
Калмари с доматен сос


Калмарите се сваряват, като в по-горната рецепта. Загряват се 3 супени лъжици зехтин, в който се нарязват на тънко 3 скилидки чесън. Сипват се 2 чаени чаши домати, настъргани на ренде, посолява се и се вари, докато сосът се сгъсти. Може да се прибави и 1 чаена лъжичка нишесте. Когато сосът е готов, се подправя със ситно нарязан пресен босилек или с половин чаена лъжичка сушен босилек. Калмарите се заливат с топлия сос.

Коментари

Популярни публикации