Калмари
Калмари
със зехтин
Калмарите се изчистват
и се попарват – маха се ципата. Слага се студена вода и се варят заедно със
сол, 1 супена лъжица оцет, 3 супени лъжици бяло вино, зърна бахар, десетина
зърна черен пипер и дафинов лист. Когато станат готови, се оцеждат и още горещи
се заливат със сос от загрят зехтин, в който е нарязана на тънко скилидка чесън
и е настъргано малко индийско орехче. Сервират се със сварени в подсолена вода
и половин чаша бяло вино картофи, нарязани на кубчета.
Калмари
с доматен сос
Калмарите се сваряват,
като в по-горната рецепта. Загряват се 3 супени лъжици зехтин, в който се
нарязват на тънко 3 скилидки чесън. Сипват се 2 чаени чаши домати, настъргани
на ренде, посолява се и се вари, докато сосът се сгъсти. Може да се прибави и 1
чаена лъжичка нишесте. Когато сосът е готов, се подправя със ситно нарязан
пресен босилек или с половин чаена лъжичка сушен босилек. Калмарите се заливат
с топлия сос.
Коментари
Публикуване на коментар