Аромати от кухнята на Ивановден



Днес отбелязваме паметта на св. Йоан Кръстител, най-великия сред пророците, който ревностно проповядвал идването на Христос сред хората. На Ивановден продължават да се изпълняват ритуалите, свързани с вярата в чудодейната сила на водата.
Още в ранни зори се донася прясна вода, пълнят се каци и в тях се топят децата за здраве. Св. Йоан Кръстител е почитан като покровител на кумството и побратимството и затова в този ден младоженците гостуват при кумовете и ги даряват с вино, месо, кравай.
Традиционната трапеза е богата и разнообразна, типични ястия за Ивановден са фасулът, кървавицата, ошафът, луканката и свинско със зеле.
А един празник не може и без вкусни гозби. По традиция днес трябва да си приготвим една от най-вкусните зимни гозби – свински ребърца с кисело зеле, варено жито, което присъства на почти всеки български празник, традиционният за това време на годината ошав от сушени плодове, вкусна баница със сирене, традиционна кървавица и луканка.
На този ден имен ден празнуват: Иван, Иванka, Иванинa, Ванина, Bаня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовкo, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.

Рецепти за традиционните ястия на Ивановден:

Свински ребра с кисело зеле

 Необходими продукти:
 2 кг. свински ребърца
1 голяма кисела зелка
 Начин на приготвяне:
Ребърцата се разделят от хармониката и всяко едно се увива в зелев лист. Подреждат се в глинен гювеч или по-голяма йенска тенджера. Заливат се със зелев сок и вода 1:1 и се добавя 1 с.л. свинска мас или 1 ч.ч. олио. Пекат се 3 часа във фурната на 200 градуса.

Ашуре по класическа рецепта

 Необходими продукти:
 500 гр жито (грухана пшеница); 
200 гр захар; 
100 гр орехови ядки;
100 гр стафиди; 
40 гр нишесте; 
1 ч. л. канела; 
23 капки розова вода; 
пудра захар за поръсване и дребни бонбонки 
Начин на приготвяне: Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване и около 2/3 от него се претрива през цедка, след което се смесва с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и предварително разтвореното в 100 мл вода нишесте и сместа се вари 23 минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките. Разпределя се в облени с вода купички или други подходящи съдове и се охлажда. Можете да го сварите и да го овкусите само с пудра захар. Но ние ви предлагаме да опитате и в комбинация със сушени плодове и канела. Вкусът е богат и много апетитен. 

Ошав
Зимните месеци са най-подходящото време да си сварите един ошав. Компотът се приготвя от сушени плодове, но е много ароматен, тъй като може да му се добавят различни подправки. Ние ви предлагаме да добавите и лимонов сок, канела или карамфил, например.

Дърпана баница

 Необходими продукти:
200 мл вода;
350 г брашно;
1 с.л. олио;
1 с.л. оцет;
2 яйца;
100-150 гр сирене ( в случая комбинирах краве сирене, козе сирене, биволско сирене и малко кашкавал);
100- 150 гр кисело мляко пълномаслено мляко;
олио
Начин на приготвяне:
От водата, олиото и брашното се замесва тесто. Меси се по-продължително време (месих около 10-12 мин), докато се образуват мехурчета при разтегляне - виждат се като дупчици в тестото като се разтегли. Тестото се разделя на 3 части. Всяка част леко се разточва в малък кръг, поставя се върху чиста кърпа, намазва се отгоре хубаво с олио, за да не хване коричка, покрива се с друга кърпа и се оставя да си почине тестото, да се отпусне, за да може по-лесно да се разтегли после. (отне ми около 20 мин време).
 За плънката: Яйцата се разбиват с киселото мляко. Добавя се натрошено сирене. Тавичката, в която ще се пече баницата се намазва с олио. Взима се едната питка с тестото и се разтегля с ръце, както е показано във видеото, докато се образува тънка кора. Грубите краища на тестото се махат, за да е фина кората като се навие. Намазва се кората с олио, поставя се в единия ѝ край от пълнежа и се навива на руло с помощта на кърпата. Рулата се навиват в намаслената тава във форма на охлюв. Баницата се намазва с олио обилно, сипва се и между рулата от олиото, така че да се покрие 1/2 от баницата с мазнина. Слага се в студена фурна и се включва на 200 градуса. Пече се до готовност.

 Кървавица

 Необходими продукти:
галета - 170 гр;
кръв - 500 мл;
бульон - 250 мл от свинско месо;
сол ;
захар - 50 гр;
бахар - 1/2 к.л. счукан;
карамфил - 1/2 к.л. счукан;
дафинов лист - 1 счуках;
черен пипер - смлян, на вкус;
черва - тънки свински
Начин на приготвяне:
Сложете свинското месо да се свари, след което го накълцайте ситно със сатър. Добавете към него всички останали съставки за кървавицата. Хубаво омесете сместа и напълнете червата. Максималната дължина на всяка кървавица е до 30 см. Сварете кървавиците за около 20 минути на тих огън. Можете да ги поднесете веднага. 

Домашен суджук

 Необходими продукти:
4 кг. свинско месо без тлъстини и кости;
4 кг. телешко месо без тлъстини и кости;
2 кг. твърда сланина;
250 гр. сол;
30 гр. захар;
20 гр. смлян черен пипер;
20 гр. червен пипер

Начин на приготвяне: Свинското месо трябва да бъде от задната част на животното, а телешкото от предната част. Двата вида месо и сланината накълцайте със сатър или нарежете със много остър нож на малки парченца с големина около 3-4 мм. На дървен плот разстелете накълцаното свинско месо. Върху него поставете телешкото. Отгоре сложете сланината, а върху месото равномерно поръсете подправките. Омесете добре с ръце. Поставете го в студено помещение върху наклонена плоскост и го оставете да престой 2 денонощия. На месомелачката махнете решетката и ножовете и на тяхно място сложете фуния. Измийте много добре свински тънки черва. Нарежете ги на парчета от по 15 см. Завържете единия край. Другия нанижете на фунията и пълнете с месо сбито и бавно. Завържете и другия край и ги свържете, така че да се оформи малка подкова. Закачете ги да съхнат и след 24 часа ги надупчете с игла. Наредете ги между две дървени плоскости и затиснете с тежест. Оставете да престоят така 48 часа. След това ги оставете да съхнат отново още 6 денонощия, а после ги опушете. Опушването става при температура от 20 градуса в продължение на 5 денонощия.  Малките суджучета може да поднесете сурови, може да сварите за 15 мин., или да запечете на скара като предварително сте ги цепнали на няколко места.

Коментари

Популярни публикации