Аромати от кухнята на Ивановден
Днес отбелязваме
паметта на св. Йоан Кръстител, най-великия сред пророците, който ревностно
проповядвал идването на Христос сред хората. На Ивановден продължават да се
изпълняват ритуалите, свързани с вярата в чудодейната сила на водата.
Още в ранни зори се
донася прясна вода, пълнят се каци и в тях се топят децата за здраве. Св. Йоан
Кръстител е почитан като покровител на кумството и побратимството и затова в
този ден младоженците гостуват при кумовете и ги даряват с вино, месо, кравай.
Традиционната трапеза е
богата и разнообразна, типични ястия за Ивановден са фасулът, кървавицата, ошафът,
луканката и свинско със зеле.
А един празник не може
и без вкусни гозби. По традиция днес трябва да си приготвим една от
най-вкусните зимни гозби – свински ребърца с кисело зеле, варено жито, което
присъства на почти всеки български празник, традиционният за това време на
годината ошав от сушени плодове, вкусна баница със сирене, традиционна
кървавица и луканка.
На този ден имен ден празнуват: Иван, Иванka,
Иванинa, Ванина, Bаня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовкo, Йовка, Ивайло,
Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.
Рецепти за
традиционните ястия на Ивановден:
Свински
ребра с кисело зеле
Необходими продукти:
2 кг. свински
ребърца
1 голяма кисела зелка
Начин на приготвяне:
Ребърцата се разделят
от хармониката и всяко едно се увива в зелев лист. Подреждат се в глинен гювеч
или по-голяма йенска тенджера. Заливат се със зелев сок и вода 1:1 и се добавя
1 с.л. свинска мас или 1 ч.ч. олио. Пекат се 3 часа във фурната на 200 градуса.
Ашуре по класическа рецепта
Необходими продукти:
500 гр жито
(грухана пшеница);
200 гр захар;
100 гр орехови ядки;
100 гр стафиди;
40 гр нишесте;
1 ч. л. канела;
2‐3
капки розова вода;
пудра захар за
поръсване и дребни бонбонки
Начин
на приготвяне: Измитото и почистено жито се сварява до
пълно омекване и около 2/3 от него се претрива през цедка, след което се смесва
с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и
предварително разтвореното в 100 мл вода нишесте и сместа се вари 2‐3
минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките. Разпределя се в
облени с вода купички или други подходящи съдове и се охлажда. Можете да
го сварите и да го овкусите само с пудра захар. Но ние ви предлагаме да опитате
и в комбинация със сушени плодове и канела. Вкусът е богат и много
апетитен.
Ошав
Зимните месеци са
най-подходящото време да си сварите един ошав. Компотът се приготвя от сушени
плодове, но е много ароматен, тъй като може да му се добавят различни
подправки. Ние ви предлагаме да добавите и лимонов сок, канела или карамфил,
например.
Дърпана
баница
Необходими
продукти:
200 мл вода;
350 г брашно;
1 с.л. олио;
1 с.л. оцет;
350 г брашно;
1 с.л. олио;
1 с.л. оцет;
2 яйца;
100-150 гр сирене ( в случая комбинирах краве сирене, козе сирене, биволско сирене и малко кашкавал);
100- 150 гр кисело мляко пълномаслено мляко;
олио
100-150 гр сирене ( в случая комбинирах краве сирене, козе сирене, биволско сирене и малко кашкавал);
100- 150 гр кисело мляко пълномаслено мляко;
олио
Начин
на приготвяне:
От водата, олиото и
брашното се замесва тесто. Меси се по-продължително време (месих около 10-12
мин), докато се образуват мехурчета при разтегляне - виждат се като дупчици в
тестото като се разтегли. Тестото се разделя на 3 части. Всяка част леко се
разточва в малък кръг, поставя се върху чиста кърпа, намазва се отгоре хубаво с
олио, за да не хване коричка, покрива се с друга кърпа и се оставя да си почине
тестото, да се отпусне, за да може по-лесно да се разтегли после. (отне ми
около 20 мин време).
За
плънката: Яйцата се разбиват с киселото мляко. Добавя се
натрошено сирене. Тавичката, в която ще се пече баницата се намазва с олио. Взима
се едната питка с тестото и се разтегля с ръце, както е показано във видеото,
докато се образува тънка кора. Грубите краища на тестото се махат, за да е
фина кората като се навие. Намазва се кората с олио, поставя се в единия ѝ край
от пълнежа и се навива на руло с помощта на кърпата. Рулата се навиват в
намаслената тава във форма на охлюв. Баницата се намазва с олио обилно, сипва
се и между рулата от олиото, така че да се покрие 1/2 от баницата с мазнина.
Слага се в студена фурна и се включва на 200 градуса. Пече се до готовност.
Кървавица
Необходими продукти:
свинско месо -
1 кг;
свинска кожа -
250 гр;
галета -
170 гр;
кръв -
500 мл;
бульон -
250 мл от свинско месо;
сол ;
захар -
50 гр;
бахар -
1/2 к.л. счукан;
дафинов лист -
1 счуках;
черен пипер -
смлян, на вкус;
черва -
тънки свински
Начин
на приготвяне:
Сложете свинското месо
да се свари, след което го накълцайте ситно със сатър. Добавете към него всички
останали съставки за кървавицата. Хубаво омесете сместа и напълнете червата. Максималната
дължина на всяка кървавица е до 30 см. Сварете кървавиците за около 20 минути
на тих огън. Можете да ги поднесете веднага.
Домашен суджук
Необходими продукти:
4 кг. свинско месо без
тлъстини и кости;
4 кг. телешко месо без
тлъстини и кости;
2 кг. твърда сланина;
250 гр. сол;
30 гр. захар;
20 гр. смлян черен
пипер;
20 гр. червен пипер
Начин на приготвяне: Свинското
месо трябва да бъде от задната част на животното, а телешкото от предната част.
Двата вида месо и сланината накълцайте със сатър или нарежете със много остър
нож на малки парченца с големина около 3-4 мм. На дървен плот разстелете
накълцаното свинско месо. Върху него поставете телешкото. Отгоре сложете
сланината, а върху месото равномерно поръсете подправките. Омесете добре с
ръце. Поставете го в студено помещение върху наклонена плоскост и го оставете
да престой 2 денонощия. На месомелачката махнете решетката и ножовете и на
тяхно място сложете фуния. Измийте много добре свински тънки черва. Нарежете ги
на парчета от по 15 см. Завържете единия край. Другия нанижете на фунията и
пълнете с месо сбито и бавно. Завържете и другия край и ги свържете, така че да
се оформи малка подкова. Закачете ги да съхнат и след 24 часа ги надупчете с игла.
Наредете ги между две дървени плоскости и затиснете с тежест. Оставете да
престоят така 48 часа. След това ги оставете да съхнат отново още 6 денонощия,
а после ги опушете. Опушването става при температура от 20 градуса в
продължение на 5 денонощия. Малките суджучета може да поднесете сурови,
може да сварите за 15 мин., или да запечете на скара като предварително сте ги
цепнали на няколко места.
Коментари
Публикуване на коментар