Ястия от охлюви


Всички, които искат да консумират охлюви, трябва да знаят основните правила за тяхното приготовление. На първо място живите охлюви се поставят в захлупен съд 2-3 дни, за да се изчистят сами. След това обилно се измиват с вода, сол и оцет. Поставят се в хладка вода, която постепенно се загрява, за да излязат от черупките. Варят се, докато месото им стане готово за ядене. От сварените охлюви се приготвят разнообразни ястия.

Охлюви натюр

Сварените охлюви заедно с черупките и бульона се подреждат в чинии, посоляват се и се подправят с резенчета лимон.


Охлюви плакия
Охлювите се изчистват, измиват добре и се варят в подсолена вода. В олио и малко вода се задушават 2 глави кромид лук на филийки и няколко скилидки чесън. Поръсва се с 1 лъжичка брашно и червен пипер. Прибавя се 1 лъжичка доматено пюре и се залива с малко бульон от охлювите. Когато лукът омекне се слага в тавичката, отгоре се нареждат сварените охлюви, резенчета лимон и се пече.

Яхния от охлюви
Месото от охлювите се изваждат от черупките и се връщат в бульона. Прибавя се 1 глава кромид лук на филийки, сол и счукан черен пипер. Когато лукът омекне, се добавя 1 чаена чаша ориз, а накрая 1 домат на кубчета.

Винен кебап от охлюви

В малко олио и вода се задушават 1 глава кромид лук, нарязан на ситно и 2 моркова на кубчета. Когато омекнат, се налива 1 чаша бяло вино и 1 чаша бульон от охлювите. Посолява се. Прибавя се месото от охлювите и се вари още 15 минути. Размива се 1 супена лъжица брашно и се прибавя към кебапа с 1 лъжичка черен пипер. Вари се, докато се сгъсти. Поднася се с гарнитура от сварен ориз или картофено пюре.

Коментари

Популярни публикации