Ароматен боб по манастирски
Бобът е богат на фибри, които помагат на тялото ни да се чувства пълноценно. Диетолозите
препоръчват жените да консумират около 25 гр фибри на ден. Средностатистически
вените консумират между 12,1 и 13,8 грама на ден, а половин чаша сготвен фасул
съдържа около 10 гр фибри. Фибрите в боба не загубват свойствата си, дори и
след сготвяне. В допълнение, фибри се съдържат както в кожата, така и в месото
на фасула. Бобът съдържа разтворими и
неразтворими фибри, така че действието му върху нормалната функция на
храносмилателната ви система, се удвоява. Освен
богатството си на фибри, бобовите семена понижават нивото на глюкомичния
индекс. Поради съдържанието си на протеини и фибри, въглехидратите в боба се
абсорбират по-бавно в продължение на повече време. Това подпомага поддържането
на нивата на кръвната захар постоянни – причина, поради която бобът се
препоръчва за диабетици.
Изследване показва, че при хора с диабет тип 2, които
консумират по една чаша фасул на ден за около 3 седмици, са способни да
намаляват нивото на кръвната захар и кръвното си налягане, в сравнение с
началото на диетата.
Високите
нива на ЛДЛ холестеролът се налепват по стените на вашите кръвоносни съдове,
причинявайки възпаления и натрупване на плаки. Бобът е храна с
ниско съдържание на мазнини, което я прави подходяща за диета. Разтворимите
фибри се свързват с холестерола в храносмилателия тракт, което предотвратява
абсорбацията му в кръвта. Проучване показва, че консумацията на една порция боб
на ден, понижава нивата на холестерол с до 5%, а рискът от заболявания на
сърдечно-съдовата система, се редуцира с 5-6%.
Боб по манастирски
Необходими продукти: 250-300 гр зрял фасул, 1ч.л. сух
магданоз (2-3 стръка пресен), 1 ч. л. джоджен, 2-3 листа целина, 50
мл олио, 2-3 стерилизирани домата, 3 печени червени чушки, 1
глава кромид лук, 1 морков, 1 ч. л. сол.
Фасулът
се накисва от вечерта, изплаква се и се залива с вода. Изчаква се да кипне,
водата се изхвърля и се залива с 2 л студена вода. Слагат се нарязаните лук
(наситно) и морков (на малки кубчета) и се вари, докато фасулът
омекне. Ако е нужно, в сварения фасул се долива гореща вода. Прибавят се
олиото, нарязаните домати и чушки и се овкусява със солта. Вари се на тих огън
около 20 минути и се овкусява с джоджена, магданоза и накълцаната целина.
Чорба от зелен фасул
Сварява
се около 500 гр. Зелен фасул, може и консерва. Прибавя се 1 глава нарязан
кромид лук, сол. Когато фасулът е вече готов, добавяме 1 домат, настърган на
ренде. Размиват се във вода 1 супена лъжица брашно и червен пипер и се добавя
към чорбата. Накрая се сипва ч супена лъжица олио и се вари още 10 минути.
Подправя се с копър, магданоз и 2-3 скилидки счукан чесън.
Боб
яхния от Килифаревския манастир
Около
400 гр боб се вари на тих огън с 2 глави кромид лук на филийки и 2-3
моркови на кубчета. Когато бобът е почти готов, се прави запръжка от специално
приготвяната в манастира паста „Сурат”. В 2 супени лъжици олио се запържват 2
супени лъжици брашно и се добавят 4-5 лъжици от пастата. Разрежда се с вода и
се сипва при боба. Добавя се сол, червен пипер, чубрица и джоджен. Паста
„Сурат”: 3 кг червените домати се нарязват на кубчета и се слагат в широка
тава на умерена температура, за да се сгъстяват. Сместа се вари като се разбъркват.
Когато се сгъсти като мармалад, се налива 1 чаена чаша олио и се посолява.
Сипва се в буркани, които се затварят и стерилизират 20 минути. Пастата може да
се използва за всички видове яхнии.
Коментари
Публикуване на коментар