Ароматни кюфтета с доматен сос


За кюфтетата: 
500 г смляно месо (60/40 свинска/телешка)
1 филия (75 г) бял хляб 
1 бр. яйце 
1 глава (50 г) кромид лук 
1/3 ч.ч. олио 
5 с.л. (50 г) брашно 
черен пипер 
магданоз
чубрица  
сол 
За соса: 

2 глави (100 г) кромид лук 
3 с.л. (30 г) брашно 
4-5 бр. (300 г) домати 
1/4 ч.ч. (50 мл) растително масло 
сол 
черен пипер 
магданоз 
чесън
Начин на приготвяне


На кюфтетата: Каймата се омесва със ситно нарязания лук, натопения във вода хляб, яйцето, нарязания на дребно магданоз, черен пипер, чубрица и сол на вкус. От сместа, след като престои около  час, се оформят еднакви по големина кюфтета. Овалват се в брашното и се изпържват в сгорещената мазнина. Поставят се в затоплен съд и се похлупват, за да се запазят топли до поднасянето им.

Вместо да се пържат кюфтетата могат да се опекат на фурна в тавичка, намазана обилно с мазнина.

На соса:Лукът, нарязан на дребно, се задушава в мазнината до омекване, след което се прибавят доматите, настъргани на ренде. Когато се изпари водата от доматите, се прибавя брашното и се запържва леко. След това се налива по малко студена вода, докато се получи рядък сос. Сосът се посолява и се оставя да ври на тих огън, докато се сгъсти, колкото е необходимо. Преди свалянето му от огъня се подправя на вкус с черен пипер, счукан чесън и ситно нарязан магданоз.

При поднасянето на ястието, кюфтетата се заливат със соса.

Коментари

Популярни публикации