Телешки стек Тартар със зеленчуци темпура и Понзу сос



Само хора с особено отношение към кулинарията и с фино небце ще оценят вкусовите качества на стека Тартар.  Най-важното за добрия тартар е качественото месо. Месото трябва да бъде узряло, висококачествено и крехко. Рецептата е класическа и резултатът е много вкусен. Поднася се със суров жълтък, аз избрах пъдпъдъчи, защото е по-малък и естетичен.

   Стек Тартар е истинска класика. Поднася в почти всички добри ресторанти по света. Надявам се да ви хареса. 
 
Продукти:
100 г телешко бонфиле
1 с.л. Дижонска горчица
1 лук шалот
1 с.л. каперси
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сос Уорчестър
черен пипер
сол
1 жълтък

Мирин (оризово сладко вино)
Соев сос
Сок и кора от лайм
Тиквичка 50г
Цветни чушки 50г
Червен лук 50г
Темпура микс
Ледена вода
Начин на приготвяне:
Телешкото бонфиле се нарязва на ситни и с еднаква големина кубчета и слагаме в купа. Към него добавяме шалот, уорчестър, горчица, сол, пипер и ситно нарязаните шалот  и каперси.
За темпура:
В купа с ледена вода смесваме темпура микса до получаване на желаната консистенция. Зеленчуците: тиквичка (наряза на тънки слайсове по дължината на тиквичката), чушките отново нарязани по дължина и луk на шайби набучени на шишчета.
Пържим в силно загрята мазнина до готовност. (панировката трябва да стане хрупкава, златиста и леко прозрачна)
За Понзу сос (приготвяне на момента)
В дълбок съд смесваме соевият сос, сока и кората от лайма, мирина, сакето и добавяме ситно нарязан джинджифил (всички вкусове трябва да се усещат и никой да не доминира).
Ако се притеснявате да ядете сурово месо, можете да гриловате месото в силно загрят тиган с малко зехтин от всички страни за няколко минути, след това да го охладите и съхраните в хладилник за час, два и след това да го наситните и подправите с останалите съставки. Ако жълтъкът също ви пристеснява можете да го пропуснете.

Коментари

Популярни публикации