Телешки стек Тартар със зеленчуци темпура и Понзу сос
Само хора с особено отношение към
кулинарията и с фино небце ще оценят вкусовите качества на стека
Тартар. Най-важното за добрия тартар е
качественото месо. Месото трябва да бъде узряло, висококачествено и
крехко. Рецептата е класическа и резултатът е много вкусен. Поднася се със
суров жълтък, аз избрах пъдпъдъчи, защото е по-малък и естетичен.
Стек Тартар е истинска класика. Поднася в почти всички добри ресторанти по света. Надявам се да ви хареса.
Продукти:
100 г телешко бонфиле
1 с.л. Дижонска горчица
1 лук шалот
1 с.л. каперси
100 г телешко бонфиле
1 с.л. Дижонска горчица
1 лук шалот
1 с.л. каперси
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сос Уорчестър
черен пипер
сол
1 жълтък
1 ч.л. сос Уорчестър
черен пипер
сол
1 жълтък
Мирин (оризово сладко вино)
Соев сос
Сок и кора от лайм
Тиквичка 50г
Цветни чушки 50г
Червен лук 50г
Темпура микс
Ледена вода
Начин на приготвяне:
Телешкото бонфиле се нарязва на ситни и с еднаква
големина кубчета и слагаме в купа. Към него добавяме шалот, уорчестър,
горчица, сол, пипер и ситно нарязаните шалот и каперси.
За темпура:
В купа с ледена вода смесваме темпура микса до
получаване на желаната консистенция. Зеленчуците: тиквичка (наряза на тънки
слайсове по дължината на тиквичката), чушките отново нарязани по дължина и луk
на шайби набучени на шишчета.
Пържим в силно загрята мазнина до готовност. (панировката
трябва да стане хрупкава, златиста и леко прозрачна)
За Понзу сос (приготвяне на момента)
В дълбок съд смесваме соевият сос, сока и кората от
лайма, мирина, сакето и добавяме ситно нарязан джинджифил (всички вкусове
трябва да се усещат и никой да не доминира).
Ако се притеснявате да ядете сурово месо, можете да гриловате месото в
силно загрят тиган с малко зехтин от всички страни за няколко минути,
след това да го охладите и съхраните в хладилник за час, два и след това
да го наситните и подправите с останалите съставки. Ако жълтъкът също
ви пристеснява можете да го пропуснете.
Коментари
Публикуване на коментар